Tratamentul interdisciplinar in interventiile chirurgicale
23/03/20 8:00 AM
“Chirurgia nu ajuta pacientul, daca acesta nu are un plan de tratament global. Aceasta inseamna stomatologie interdisciplinara”.
Toti pacientii vor dinti frumosi si functionali. De cele mai multe ori, veti avea nevoie de o intreaga echipa care sa realize acest obiectiv.
Consultatia, primul pas.
In timpul consultatiei, medicul coordonator diagnosticheaza, clinic, toate afectiunile cavitatii orale. Si face planul de tratament.
Dupa examenul clinic, aveti nevoie de tomografie dentara. Este o investigatie imagistica tridimensionala. Astfel, se vad oasele in care stau dintii, radacinile dentare si tesuturile de langa radacini. Daca aveti nevoie de implanturi dentare, mai intai trebuie tratate infectiile cavitatii orale (carii si boala parodontala).
Sanatatea cavitatii orale.
Inainte de orice interventie chirurgicala, trebuie tratate cariile. Le trateaza medicul de stomatologie generala.
Afectiunile parondontale sunt tot de natura infectioasa. Le trateaza medicul parodontolog. Acesta face igienizarea profesionala a cavitatii orale – detartraj supra-gingival si detartraj sub-gingival. Astfel, pot fi eliminate pungile parodontale – adevarate focare de infectii. Daca aveti dinti care nu mai pot fi salvati, acestia se extrag pentru ca intretin infectiile. Inainte de tratamenul chirugical, medicul parodontolog e posibil sa va recomande tratament antibiotic.
Analizele de sange arata cum va vindecati.
In cazul in care aveti nevoie de chirurgie, mai exact de implant dentar, sunt necesare analize de sange. Cateva arata cum functioneaza lanturile metabolice din organism, implicate in vindecare.
Ce analize sunt recomandate inainte de o interventie chirurgicala?
• Hemoleucograma, VSH, fibrinogen
• Glicemie (functia pancreasului endocrin)
• Creatinina (functia renala)
• TGO, TGP (functia hepatica)
• TSH (functia tiroidei)
Implantul dentar – etapa chirurgicala
Implantul dentar insemna etapa in care chirurgul face un orificiu in os, in care va introduce implantul. Adica va crea o lipsa de substanta, in care introduce un surub din titan (implantul) texturat, poros, cu spire. In rana, vin celule osoase tinere, osteoblastele, care se aseaza pe suprafata implantului si il fixeaza in os. Se numeste osteointegrare – acceptare. Acesta va avea imediat o coroana provizorie.
Chirurgul poate face:
- Implantare imediata: dupa ce vi s-a facut o extractia dentara, se insera implantul imediat
- Implantare amanata: dupa extractie, se insera implantul in 4-6 saptamani, cand gingia e vindecata
- Implantare intarziata: dupa extractie, se asteapta sa se vindece osul si apoi pune un implant. Osul se vindeca in 3 luni.
Lucrarea protetica, creata digital
Dupa inserarea implanturilor, medicul protetician realizeaza lucrarea protetica. Prin tehnologia CAD/CAM, computerul concepe digital o coroana dentara. Perfect adaptata cavitatii orale. Coroana se poate fac din materiale biocompatibile: ceramica integrala, zirconiu sau din materiale clasice: compozit, coroana metalo-ceramica.
Controale regulate
Ulterior, veti fi consultat regulat de catre medicul supraveghetor, care v-a facut planul initial de tratament. Acesta va recomanda intervalul la care aveti nevoie de controale si de igienizari profesionale. Igiena e parte importanta in durata de viata a implantului dentar.