Tratamentul chirurgical cu laser - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Tratamentul chirurgical cu laser

27/10/23 11:14 AM

Laserul dentar este utilizat tot mai frecvent în tratamentele stomatologice minim invazive deoarece oferă un confort sporit pacientului atât în timpul invervenției cât și după, printr-o perioadă de recuperare mai scurtă.

De asemenea, o intervenție chirurgicală efectuată cu laser va limita foarte mult orice fel de complicație intra sau postoperatorie, mai ales că nu se acționează cu un instrumentar fizic (bisturiu) asupra țesuturilor.

Există mai multe tipuri de lasere folosite în procedurile stomatologice, însă ele se pot încadra în două mari categorii: lasere pentru țesuturi moi (chirurgia gingiilor, mucoaselor sau tumorilor, capabile inclusiv să închidă vasele de sânge și terminațiile nervoase) și lasere pentru țesuturi dure (utilizate la secționarea oaselor sau dinților din cavitatea bucală, la curățarea cariilor precum și la pregătirea suprafețelor pentru coroane etc.).

Ce avantaje are tratamentul chirurgical cu laser?

Tratamentul chirurgical cu laser are multe avantaje pentru pacient, cât și pentru medicul stomatolog. Iată câteva dintre acestea:

Precizie ridicată: Laserele pot fi focalizate cu extrem de mare precizie, ceea ce permite medicilor să lucreze în zone foarte mici sau să efectueze intervenții chirurgicale complexe cu un grad ridicat de control. Această precizie reduce riscul de afectare a țesuturilor sănătoase din jurul zonei tratate.

Sângerare minimă: Laserul poate coagula vasele de sânge pe măsură ce taie sau vaporizează țesuturile, ceea ce duce la o sângerare minimă în timpul procedurii.

Anestezie minimă: Utilizarea tehnologiei de tip laser în chirurgia dentară ajută medicul stomatolog să utilizeze o cantitate mai mică de anestezic pentru pacient. Mai mult decât atât, la unele proceduri cu laser anestezia nu mai este necesară.

Durere redusă: Pacienții care suferă intervenții chirurgicale cu laser experimentează adesea mai puțină durere postoperatorie în comparație cu metodele chirurgicale tradiționale. Acest lucru se datorează faptului că laserele pot închide terminațiile nervoase în timpul procedurii.

Timp de recuperare mai scurt: De obicei, pacienții se recuperează mai rapid după proceduri chirurgicale cu laser, deoarece țesuturile rămân mai puțin afectate, iar rana este mai mică. Acest lucru poate duce la o reluare mai rapidă a activităților obișnuite.

Risc mai mic de infecții: Laserele pot distruge bacteriile și alte microorganisme în zona tratată, reducând astfel riscul de infecții postoperatorii.

La ce tratamente stomatologice se poate utiliza laserul dentar?

Tehnologia laser a revoluționat de ani buni procedurile stomatologice, punând accent pe eficiența actului medical și confortul pacientului. Iată câteva dintre tratamentele dentare la care se utilizează laserul de tip diodă:

Tratamentul de biomodulare a vindecării – low level therapy: Folosind lungimi de undă de 635 de nm laserul acționează asupra țesuturilor moi inflamate pentru a reduce disconfortul atât local cât și la nivelul articulației temporo-mandibulare. Acest tip de tratament activează proprietățile de regenerare a părților moi reducând edemul, durerea și inflamația.

Tratamentul bolii parodontale: Laserul poate fi utilizat pentru a elimina țesuturile inflamate sau infectate din jurul dinților în cazul bolii parodontale. De asemenea, poate steriliza pungile parodontale și poate stimula regenerarea țesutului gingival sănătos.

Chirurgia orală: Laserul poate fi folosit în proceduri chirurgicale precum excizia bridelor și frenurilor, reconturarea părților moi, alungirea coroanei dentare, precum și pentru pregătirea țesuturilor în jurul implanturilor dentare.

Tratamentul chisturilor sau tumorilor orale: Laserul poate fi folosit pentru a exciza sau a reduce în dimensiune chisturile sau tumorile din cavitatea orală.

Albirea dentară cu laser: Laserul poate fi utilizat de asemenea și pentru a activa substanțele de albire aplicate pe dinți, pentru dinți mai albi și mai strălucitori.

quote

Articole recente Ada Dental

Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat

Chistul dentar este o mică umflătură sau o cavitate umplută cu lichid,...
vezi articolul

Gingivoplastia: ce este, cui se adresează și cum se...

Gingivoplastia este o procedură chirurgicală stomatologică ce are ca scop...
vezi articolul

Biopsia glandelor salivare pentru diagnosticul...

Sindromul Sjogren este o afecţiune sistemică cronică, autoimună, care se...
vezi articolul