Tratament cu laser în parodontoză: procedură modernă, fără durere postoperatorie
22/08/24 4:29 AM
Tratamentul cu laser în parodontoza este o metodă modernă utilizată pentru a trata infecțiile și inflamațiile care afectează țesuturile de susținere ale dinților, cum ar fi gingiile și osul alveolar. Această tehnologie are mai multe beneficii față de metodele tradiționale de tratament, aducând un plus de precizie, eficiență și confort pentru pacient.
Parodontoza este o afecțiune dentară gravă, care se instalează progresiv, fără ca pacientul să fie conștient de ea sau să aibă semne specifice prevestitoare. Bacteriile se acumulează în zona subgingivală și provoacă inflamații, înroșirea gingiilor, sângerări – acesta fiind stadiul de gingivită; apoi dacă nu este tratată, bacteriile vor continua să avanseze către os, afectând întreaga arcadă dentară – stadiul de parodontoză.
Avantajele tratamentului cu laser
Laserul este utilizat pentru decontaminarea zonei de sub gingie, pentru a îndepărta țesuturile infectate și inflamate, pentru a steriliza pungile parodontale și, prin terapia fotodinamică, pentru a grăbi regenerarea țesuturilor sănătoase.
Primul avantaj major al acestei tehnici moderne este faptul că pacienții nu simt durere postoperatorie.
De asemenea, procesul de vindecare este mai rapid, datorită traumatismului redus asupra țesuturilor și efectului de biomodulare. Laserul coagulează vasele de sânge, ceea ce duce la o reducere semnificativă a sângerării în timpul tratamentului, dar și ulterior acestuia.
Riscul de infecție este 0, deoarece laserul are capacitatea de a steriliza zona tratată, distrugând bacteriile. Mai mult decât atât, pacienții nu mai experimentează retracția țesuturilor moi (recesiune gingivală), așa cum se întâmplă la procedura clasică.
Procedura de tratament cu laser în parodontoză
Evaluare inițială: Medicul stomatolog va efectua o examinare completă a cavității bucale și va stabili gradul de afectare parodontală.
Curățare inițială: Se va face o curățare profundă a dinților pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul.
Aplicarea laserului: Laserul este utilizat pentru a trata zonele afectate, îndepărtând țesutul inflamat și sterilizând pungile parodontale. Prin low level laser therapy, la finalul ședinței de tratament, se accelerează procesul de vindecare, oferind și un plus de confort.
Post-tratament: Pacientul va primi instrucțiuni de îngrijire post-tratament și, în unele cazuri, pot fi necesare vizite suplimentare pentru monitorizarea vindecării.
În general, pacientii pot experimenta următoarele simptome imediat după terapia parodontală cu laser:
- O schimbare a culorii țesutului gingival;
- Sângerare sau ușoară jenă în jurul zonei tratate cu laser;
- O ușoară sensibilitate dentară;
După terapia parodontală cu laser, gingiile vor avea nevoie de câteva zile pentru a se vindeca și regenera complet, de aceea este important să mențineți o igienă orală foarte bună, periajul și folosirea aței dentare fiind esențiale.
La ce vârstă apare parodontoza și ce se întâmplă dacă nu o tratăm la timp
Deoarece simptomele incipiente ale acestei boli lipsesc sau trec neobservate, parodontoza are, din păcate, un grad larg de răspândire în jurul adulților. Conform unor studii se estimează că 70-80% din adulți au o formă de parodontoză. Mai grav este că în acest eșantion se află inclusiv tineri sub 30 ani.
Odată cu vârsta, riscul de a face parodontoză este mai mare. Stabilirea diagnosticului pentru această boală este dat și după gradul de mobilitate a unui dinte. Există aici 4 stadii: I, II, III, IV. Dacă în primele două stadii, medicul specialist parodontolog poate veni cu soluții clare de tratament pentru eliminarea completă a bolii, în ultimele două stadii se urmărește limitarea distrugerii osului alveolar și prelungirea duratei de viata a dinților.
Parodontoza (sau boala parodontală) este o afecțiune gravă a gingiilor care poate duce la complicații severe dacă nu este tratată adecvat. Dintre acestea putem menționa: infecții și abcese, pierderi osoase în maxilare, halitoză și pierderea dinților.