Tehnicile PRP, PRF pentru accelerarea vindecării în tratamentele stomatologice - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Tehnicile PRP, PRF pentru accelerarea vindecării în tratamentele stomatologice

21/09/23 4:40 AM

Tehnicile PRP și PRF sunt două metode moderne, revoluționare, care ajută vindecarea mult mai rapidă a gingiei și osului, în cazul intervențiilor chirurgicale, după inserarea implanturilor dentare sau în etapa de biostimulare în tratamentul bolii parodontale.

Mai exact, aceste tehnici PRP (Plasma bogată în trombocite) sau PRF (Fibrină bogată în trombocite) presupun obținerea unui ser concentrat în factori de creștere sau a unei membrane gelatinoase, din sângele recoltat de la pacient, ce sunt utilizate apoi în regenerarea țesuturilor.

Avantajul major al acestei proceduri îl constituie faptul că plasma bogată în trombocite este obținută exclusiv din sângele propriu al pacientului, prin tehnici speciale de centrifugare. Acest lucru înseamnă că organismul nu va respinge membrana PRP / PRF și factorii proprii de creștere vor declanșa imediat procesul de regenerare.

Cum se obține PRP, PRF?

Primele studii și indicații de utilizare a plasmei Prp în regenerarea țesuturilor moi în stomatologie au apărut în 1999 fiind publicate de Prof. Dr. Eduardo Anitua. Ulterior tehnicile și echipamentele au evoluat facilitând utilizarea la scară largă a acestei metode în multe domenii medicale: chirurgie plastică, ortopedie, dermatologie, ginecologie și stomatologie.

Dezvoltate de medicul francez Choukroun (2001), tehnicile PRF conțin factori de creștere importanți pentru regenerarea osoasă și tisulară. Totodată, fibrinogenul prezent în plasma nou creată ajută la vindecarea postoperatorie.

Procesul de obținere a PRP implică de obicei următorii pași:

Prelucrarea sângelui

Un medic sau asistent medical prelevează o cantitate mică de sânge de la pacient, în general până în 10 ml (ca o recoltare obișnuită de sânge).

Centrifugare

Sângele este plasat într-un dispozitiv medical numit centrifugă, care se rotește la viteză mare. Această acțiune separă componentele sângelui, inclusiv plasmă, trombocite și globule roșii.

Colectarea PRP

După centrifugare, stratul de sus, care conține plasma bogată în trombocite, este colectat într-un tub sau seringă. La oameni, numărul normal de trombocite variază între 150.000 și 350.000 de celule/µL de sânge. Numărul total de trombocite din PRP-ul final depinde în principal de protocolul folosit pentru prepararea PRP și variază de la 2 până la 5 ori sau chiar mai mult față de nivelul fiziologic.

Injectarea PRP

Plasma bogată în trombocite este apoi injectată în zona țintă a corpului, unde se dorește vindecarea sau regenerarea. Factorii de creștere sunt eliberați timp de o săptămână, iar vindecarea este accentuată chiar în primele zile de la intervenție.

Procedurile PRP, PRF asigură un confort sporit al pacientului și reduc disconfortul postoperator și timpul de vindecare primară grație factorilor de creștere din plasma extrasă.

În ce proceduri stomatologice se pot utiliza tehnicile PRP, PRF?

Tehnicile PRP și PRF sunt tot mai utilizate în stomatologie pentru a accelera vindecarea și pentru a îmbunătăți procesul de recuperare după procedurile dentare și chirurgicale. Aceste tehnici pot fi folosite în mai multe afecțiuni și proceduri stomatologice, inclusiv:

Implanturi dentare

Aplicarea PRP sau PRF în jurul implantului îmbunătățește integrarea implantului în os și poate accelera vindecarea țesuturilor din jur. De asemenea, cu ajutorul acestor tehnici se reduce inflamația și disconfortul postoperator.

Adiție de os

Plasma bogată în trombocite stimulează regenerarea osoasă favorizând integrarea grefei de os și întregul proces de adiție osoasă.

Tratamentul bolii parodontale

Terapia PRP și PRF poate fi aplicată în cazul tratamentului bolii parodontale (gingivita sau parodontita) pentru a stimula regenerarea țesutului gingival și pentru a sprijini vindecarea țesutului osos deteriorat.

Chirurgia orală

După extracții dentare complexe sau alte proceduri chirurgicale orale, tehnicile PRP sau PRF pot fi utilizate pentru a reduce inflamația si pentru a accelera vindecarea.

quote

Articole recente Ada Dental

Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat

Chistul dentar este o mică umflătură sau o cavitate umplută cu lichid,...
vezi articolul

Gingivoplastia: ce este, cui se adresează și cum se...

Gingivoplastia este o procedură chirurgicală stomatologică ce are ca scop...
vezi articolul

Biopsia glandelor salivare pentru diagnosticul...

Sindromul Sjogren este o afecţiune sistemică cronică, autoimună, care se...
vezi articolul