Sinus lift: ce este, la ce ajută și cum este resimțit de pacient - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Sinus lift: ce este, la ce ajută și cum este resimțit de pacient

7/08/23 5:06 AM

Sinus lift (ridicarea sinusului) este o procedură chirurgicală utilizată în stomatologie și implantologie dentară pentru a crea mai mult spațiu în zona maxilarului superior, prin creșterea volumului osului atrofiat, astfel încât să se poată insera cu succes implantul dentar.

Ce este sinus lift-ul?

Procedura de sinus lift este necesară în situațiile în care osul maxilarului superior s-a resorbit în plan vertical sau în cazul în care sinusurile sunt poziționate foarte aproape de zona în care se planifică inserarea implanturilor dentare.

Prin această intervenție se crează un spațiu suplimentar sub mucoasa sinusului, care este umplut cu un material de substituție osoasă pentru a compensa deficitul. Acest material osos susține ulterior implanturile dentare, oferindu-le stabilitate și favorizând integrarea lor în osul maxilarului.

Există două tipuri de sinus lift: intern și extern, în funcție de accesul la sinus.

Diferențe între sinus lift intern și extern

Sinus lift intern este o procedură medicală minim invazivă de refacere a osului indicată atunci când este necesară o augmentare redusă de os pentru inserarea implantului dentar. Accesul se realizează prin neoalveola viitorului implant dentar, medicul chirurg putând vizualiza și opera în interiorul sinusului maxilar, fără să creeze o fereastră externă în os. Într-o singură etapă chirurgicală se realizează atât adiția de os cât și inserarea implantului dentar.

Pentru pacient, procedura este simplă, rapidă și fără disconfort postoperator. Totodată, și recuperarea este rapidă, adiția și implantul se vindecă împreună în același timp de așteptare.

Pe de altă parte, sinus lift-ul extern (sinus lift clasic) este singura soluție în cazurile cu resorbție osoasă avansată. Metoda permite augmentări ample în zona maxilarului superior pentru a putea oferi substratul necesar implanturilor dentare. Adiția se efectuează printr-o fereastră externă (o deschidere în os) la nivelul maxilarului superior, de obicei, în regiunea premolarilor și molarilor. Chirurgul ridică membranele sinusului maxilar și adaugă material de substituție osoasă în spațiul creat între membrane și osul maxilarului. Tehnicile moderne pe care le folosim și materialele de înaltă biocompatibilitate oferă o vindecare rapidă și durabilă a osului maxilar și un confort sporit pacientului.

Perioada de recuperare după sinus lift

Medicul chirurg o să vă informeze detaliat cu privire la procedură. Totuși, este bine să știți că în urma intervenției este posibil ca zona obrazului să se umfle sau să se învinețească ușor. Un ușor disconfort este normal să existe. Este important să evitați fumatul în primele două zile de la operație și cel puțin, să diminuați numărul țigărilor fumate în primele 2-3 săptămâni.

Asigurați-vă că vă spălați pe dinți cu grijă, evitând zona tratată. De asemenea, în primele zile după intervenție, alegeți alimente care nu necesită mestecat intens și evitați alimentele fierbinți sau picante care pot irita zona operată.

În primele 24 de ore, puteți aplica pachete de gheață pe zona obrazului pentru a reduce umflarea și a calma eventualele dureri. Respectați întocmai sfaturile oferite de medic.

Precauții și limite în cazul procedurii de sinus lift

Infecții active: Prezența unei infecții active în zona maxilarului superior poate constitui o contraindicație temporara pentru sinus lift, adiția de os necesită un substrat curat pentru o vindecare optimă. După tratamentul specific al infecției, se poate efectua manopera de sinus-lift în condiții de siguranță.

Probleme de sănătate generală: Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boli cardiovasculare sau sistemice, ar putea fi considerate nepotrivite pentru sinus lift, în absența unui tratament corespunzător al afectiunii generale. În coordonare cu medicul generalist, dacă afecțiunile sunt compensate prin tratament adecvat, se poate efectua tratamentul chirurgical stomatologic prin sinus lift și inserare de implanturi dentare.

Insuficiență osoasă extinsă: În unele cazuri, cantitatea insuficientă de os disponibilă în zona sinusurilor poate face procedura de sinus lift dificilă, se iau în calcul și alte soluții de tratament chirurgical stomatologic.

Probleme cu coagularea sângelui: Hemofilia sau alte afecțiuni ale sângelui pot reprezenta o limitare în cazul tratamentului de sinus lift. Se evaluează împreuna cu medicul hematolog abordarea situației, pentru a minimiza riscurile și a oferi pacientului cea mai bună soluție de tratament.

 

quote

Articole recente Ada Dental

Molari de minte cu probleme de erupție

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat măcar o dată în...
vezi articolul

Albirea dentară: tipuri de tratament pentru un zâmbet...

Un aspect estetic al danturii, cu dinți albi, sănătoși, oferă încredere și...
vezi articolul

Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat

Chistul dentar este o mică umflătură sau o cavitate umplută cu lichid,...
vezi articolul