Sigilarea dentară pentru prevenția cariilor la copii - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Sigilarea dentară pentru prevenția cariilor la copii

28/01/19 8:03 AM

Cu toții ne dorim un zâmbet sănătos și strălucitor pentru copiii noștri. Însă cariile își fac apariția chiar și atunci cand avem grijă ca cei mici să își perieze dințișorii, să folosească ața dentară și apa de gură.

Explicația este simplă: suprafața ocluzală a dinților conține șanțuri și fosete unde nu se poate ajunge cu periuța de dinți, lasându-le cariilor teren liber pentru depunerea plăcii bacteriene.

În aceste condiții, sigilarea dentară este o metodă modernă, ușoară și nedureroasă de prevenție a cariilor dentare, despre care vom afla mai multe informații din interviul cu Dr. Andreea Ratiu – medic dentist în cadrul clinicii Ada Dental Center.

Ce este sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este o procedură stomatologică prin care se acoperă șanturile și fosetele dinților de lapte sau ale dinților definitivi (maseluțe, molari și premolari) cu un strat fin de compozit pe fețele ocluzale (fețele pe care se mănâcă), cu scopul de a preveni formarea cariilor.

Izolarea în acest fel a suprafeței dentare vă împiedică astfel retenția mare de alimente ce nu pot fi îndepărtate prin periaj simplu, permițând astfel o autocurățare și curățare buna a danturii.

Care sunt etapele sigilării dentare?

  • Curățarea profesională a dintelui: suprafața dintelui va fi curațată profesional de catre medicul dentist pentru îndepărtarea plăcii bacteriene prin periaj professional.

  • Aplicarea bondingului: pe suprafața dintelui se aplică un adeziv sau o pastă de lipire.

  • Aplicarea sigilantului: folosind un instrument special, cu vârf de unică folosință, se acoperă toate șanturile dintelui cu compozitul de sigilare.

  • Polimerizarea sigilantului: după 10 – 15 secunde de la aplicare, sigilantul se întarește cu lampa de polimerizare.

  • Reevaluarea pacientului: o data la 6 luni, este de preferat ca sigiliarea sa fie verificată de medicul stomatolog.

Ce materiale se folosesc pentru sigilarea dentară?

Materialele folosite sunt compozite speciale, fluide, în nuanțe de roz, verde, albastru, astfel încât rezultatul final să fie cat mai atractiv și plăcut pentru copii dar să și permită observarea atentă a integrității sigilării în timp.

Cui se adresează sigilarea dentară?

Sigilarea se adresează atât copiilor foarte mici, cu dinți de lapte, cât și copiilor pana în adolescență. Condiția primordială pentru folosirea sigilării dentare este ca pe dinte să nu existe nici cel mai mic semn de carii. De aceea, la adulți sigilarea dentară este posibilă doar în condițiile în care și-au facut sigilare de mici, de la prima erupție a dinților definitivi (în jurul vârstei de 6 ani).

Există efecte secundare?

În 99,9% nu există efecte secundare, însă aplicarea sigilantului peste smalțul demineralizat implică un oarecare risc de apariție a cariei secundare (sub sigilare), care se poate dezvolta o bună perioadă de timp fără a putea fi observată clinic.

Cât timp durează o sigilare dentara?

Sigilarea dentară dureară între 2 și 3 ani, perioada în care pacientul trebuie să se prezinte la control o dată la 6 luni pentru ca medicul dentist să verifice starea sigilantului. Stratul de sigilant fiind foarte subțire, este predispus fisurării, motiv pentru care dentistul trebuie să se asigure că sigilarea functionează în condiții optime.

Cum ne îngrijim dantura după sigilarea dentară?

Dupa sigilare, dantura trebuie îngrijită în mod normal, cu perierea manuală sau electrică a dinților de cel putin două ori pe zi, folosirea aței dentare, a apei de gură și a dusului bucal.

Parinții ar trebui să aibă în continuare grijă de igiena bucală a celor mici și să îi învețe să se igienizeze în mod corect. În cazul adolescentului, acesta trebuie să își mențină și să își îmbunatățească continuu tehnicile de igienizare.

În situația în care după sigilare nu se continuă curațarea bucală, pacientul riscă să facă în continuare carii pe celelalte suprafețe dentare expuse. Important este să întelegem că sigilarea dentară ne ușurează curațarea și ne oferă o protecție în masura în care menținem o igienă corectă a dinților.

Cu cât reducem șansele apariție cariei dentare daca apelam la sigilare?

În condiții de igienizare normală, putem reduce cu 100% apariția cariilor.

Sigilarea dentară doare?

Sigilarea dentară nu doare absolute deloc și nu folosește freze sau alte instrumente care în general îi sperie pe cei mici. Este o procedura stomatologică simplă și nedureroasă, usor de acceptat de către copii.

quote

Articole recente Ada Dental

Ce sunt incrustațiile Inlay Onlay și cum poți avea o...

Incrustațiile Inlay și Onlay sunt lucrări dentare de înaltă precizie,...
vezi articolul

Tratament cu laser în parodontoză: procedură modernă,...

Tratamentul cu laser în parodontoza este o metodă modernă utilizată pentru a...
vezi articolul

Implantologia digitalizată: avantaje, etape ale procedurii

Implantologia digitalizată este o ramură avansată a stomatologiei care...
vezi articolul