Program de profilaxie pentru femeile însărcinate și cum influențează membri familiei sănătatea bebelușului
24/06/21 5:39 AM
Mai puțină lume știe ori este conștientă de faptul că sănătatea viitorului bebeluș, aflat timp de șapte sau nouă luni în burtica mamei, poate fi influențată de către ceilalți membri ai familiei ori de persoane din afara familiei care vin în contact cu acesta. Este oare posibil și cum anume? La Ada Dental Center am pregătit un program special de profilaxie pentru femeile însărcinate și cele care urmează să aibă un bebeluș.
Este un program care, pe lângă ședință de profilaxie clasică, are că scop educarea mamei sau a viitoarei mame despre ceea ce înseamnă sănătatea orală pe timpul și înaintea sarcinii, despre rolul ei pe perioada sarcinii, astfel că fătul și noul-născut să fie sănătos, cu o viitoare dantura sănătoasă, precum și despre rolul ei în igiena orală a bebelușului.
Foarte multe femei spun că afecțiunile dentare s-ar datora sarcinii și alăptării, ceea ce este un concept total greșit. Dacă înainte de sarcină femeia și-ar rezolva toate problemele dentare și parodontale și ar avea o igiena corectă în timpul sarcinii, cu respectarea controalelor și ședințelor de profilaxie din timpul sarcinii, nu s-ar mai întâmpla nimic neplăcut pe parcursul celor nouă luni de sarcină și nici ulterior nașterii, iar dantura nu s-ar mai deteriora din cauză de”sarcină”.Scopul nostru cu acest program este:
- de a depista toate problemele dentare și a le rezolva pentru a avea o sarcină liniștită și un bebeluș sănătos inclusiv din punct de vedere dentar
- de a educa viitoarea mămică despre formarea dinților de lapte și definitivi la copil – mugurii de formare a dinților de lapte și o parte a dinților definitivi se formează din perioda intrauterină, la fel boala parodontală, care afectează sănătatea generală atât a mamei cât și a fătului
- de a stabili o dietă pentru menținerea sănătății dinților pe perioada sarcinii și a preveni apariția vreunei afecțiuni. ”Trebuie știut faptul că pe perioada sarcinii nu se poate interveni cu anestezie în orice trimestru, de aceea este extrem de important acest program” – dr. Ada Epistatu
- de a stabili ședințe de control și igienizare pentru a ne asigura că nu apar probleme suplimentare ori neașteptate.
Dereglările hormonale pe perioada sarcinii pot produce inflamații gingivale și sângerări care o sperie pe viitoarea mamă. Scopul acestor ședințe este de a preveni sau ameliora orice fel de modificări de cauză hormonală.
Intrarea în acest program presupune stabilirea unui contact permanent al echipei cu pacienții, astfel că aceștia pot apela în orice moment la un membru al echipei pentru a cere ajutor imediat în cazul în care apare orice fel de problemă.
Deși pare greu de crezut, la fel de importantă ca sănătatea orală a mamei este și cea a membrilor familiei sau a bonelor cu care noul născut va intra în contact. Boala carioasă și parodontală este o boala microbiană, infecțioasă, germenii dezvoltați pot fi transmiși fătului de către toate persoanele care intră în contact cu acesta.
Pe toată perioada sarcinii, în timpul ședințelor de control și profilaxie, viitoarea mamă va fi informată despre igiena orală și alimentară pe care va trebui să o aplice noului născut, dar și regulile pe care ea și familia ei vor trebui obligatoriu să le respecte pentru a se asigura că bebelușul și părinții vor fi feriți de probleme ale danturii și cavității bucale.