Ortodonție
Tehnologia 3D de planificare și fabricare a gutierelor asigură individualizarea tratamentului pentru dumneavoastră
Ortodonția sau ortopedia dento-facială reprezintă acea specialitate a medicinei dentare prin care sunt tratate anomaliile dento-maxilare (lipsa de aliniere a dinților, rotațiile dentare, incongruență – nepotrivirea celor două arcade dentare, malocluzia dentară – mușcătura incorectă). O consultație la medicul specialist ortodont vă poate confirma necesitatea unui tratament ortodontic. Diagnosticul este stabilit în urma examenului clinic, cu ajutorul analizei istoricului dentar, a radiografiilor, fotografiilor și a modelelor de studiu, ulterior stabilindu-se planul de tratament individual.
Îndreptarea dinților la copii și adulți
Specializarea ortodontică este disponibilă atât pentru copii, cât și pentru adulți. De cele mai multe ori, o persoană adultă care nu a purtat în copilărie un aparat de îndreptat dinții, deși avea nevoie, ar putea ajunge, la vârsta maturității, să apeleze la acest tratament. Motivația poate să rezulte fie din dorința de a corecta o malpoziție (poziție incorectă a dinților) sau din imposibilitatea de a beneficia de un alt tratament stomatologic necesar. Așadar, găsirea unui medic ortodont din București sau din zona în care vă aflați nu ar trebui să fie amânată.
Clinica Ada Dental Center vă propune tratamentul ortodontic cu alignere (Invisalign și CA Clear Aligner), alternativa invizibilă la aparatul dentar clasic cu brackeți, potrivit în special adulților, dar și adolescenților. Alignerele sau gutierele de aliniere sunt dispozitive ortodontice realizate dintr-un material termoplastic transparent, fiind astfel aproape invizibile. Tehnologia 3D de planificare și fabricare a gutierelor asigură individualizarea și personalizarea perfectă a tratamentului pentru dumneavoastră. Toate alignerele create pentru dumneavoastră vi se potrivesc exclusiv.
Tratamentul ortodontic prezintă urmatoarele beneficii:
curățarea dinților devine mai ușoară după îndreptarea acestora, prin urmare igiena orală se îmbunătățește;
ocluzia – mușcătura este echilibrată și astfel sunt prevenite eventuale probleme ale articulației temporo-mandibulare și corectate traumele ocluzale;
dinții aliniați și corect poziționați în osul alveolar ajută la păstrarea elasticității țesutului de suport al dinților, prin urmare este prevenită și boala parodontală.
Ortodonția la copii: cele mai frecvente probleme
Din cauza perioadei de dezvoltare a dinților, la copii apar diferite probleme dintre care putem aminti: înlocuirea târzie a dinților de lapte, lucru care conduce la înghesuiri și malpoziții dentare; dinți frontali în poziții protruzive; pierderea prematură a dinților de lapte; dificultăți în masticație sau creșteri asimetrice a maxilarelor.
Cel mai cunoscut tratament ortodontic este, fără îndoială, aparatul dentar, însă în cadrul acestei specializări pot fi efectuate și alte tipuri de tratamente specifice, în funcție de nevoile pacientului.
Dorința de a avea un zâmbet frumos nu ar trebui să fie singura motivație atunci când căutați un medic ortodont de copii. Frumusețea constă implicit în funcționalitate și în capacitatea de a-i îngriji adecvat. Dinții aliniați corect îi veți putea igieniza corespunzător, evitând astfel apariția cariilor și a altor probleme stomatologice.
În ce constă tratamentul ortodontic
Tratamentul constă în purtarea unei serii de gutiere, fiecare având din ce în ce mai multe modificări față de precedenta. Fiecare gutieră este purtată timp de aproximativ două săptămâni înainte de a fi înlocuită cu următoarea din serie, deplasând treptat dinții către poziția finală proiectată. Astfel, dinții se vor îndrepta puțin câte puțin, pe măsură ce alignerele sunt purtate și schimbate conform indicațiilor medicului nostru ortodont.
Deși se poate personaliza foarte ușor, tratamentul cu alignere se adresează în special cazurilor de înghesuiri ușoare până la moderate (1-5 mm) ale dinților frontali, fără incongruente dento-maxilare majore. Alignerele pot, de asemenea, completa un tratament ortodontic convențional cu brackeți sau pot fi folosite pentru pacienții cu recidive după alte tratamente ortodontice.
La sfârșitul tratamentului de ortodontie, o etapă extrem de importantă este purtarea unui aparat de contenție pentru a ajuta la păstrarea noii poziții a dinților. În cele mai multe cazuri, ultimul aligner va fi aparatul de contenție temporar, până când medicul ortodont va alege varianta de contenție potrivită pentru dumneavoastră.
Când ar trebui să apelezi la un medic ortodont
Există câteva semne clare care te anunță că este cazul să apelezi la un medic specializat în ortodonție. În primul rând, dinții aglomerați, încălecați, care, pe lângă aspectul inestetic, vor favoriza apariția cariilor din cauza dificultății de a-i curăța.
O altă problemă este și distanța nenaturală dintre dinți (spațierea), care poate avea ca rezultat o dezvoltare insuficientă a dinților, creșterea fragilității lor etc.
Mușcături neuniforme – Nealinierea dinților frontali superiori cu cei inferiori conduce la un tipar al mușcăturii greșit. Acest lucru poate avea consecințe asupra dinților (uzură prematură), cât și a gingiilor (deteriorare, boli ale gingiilor).
Durata tratamentului
Durata purtării gutierelor de aliniere variază în funcție de complexitatea problemei dentare, fiind în general între 6 și 18 luni.
Sunt necesare vizite regulate la medicul ortodont, la fiecare 4-6 săptămâni, pentru a ne asigura că tratamentul evoluează conform planului și pentru ca dumneavoastră să primiți următoarele alignere. Totuși, timpul petrecut la cabinetul dentar va fi foarte scurt, deoarece nu sunt necesare activări similare aparatului fix.
În cazul copiilor cu vârste de până la 7 ani se poate interveni cu un tratament interceptiv din dentiția de lapte, astfel încât mușcătura și modul în care dinții evoluează să fie cât mai corecte.
Pentru un copil, prima vizită la ortodont ar trebui să fie înainte de vârsta de 5-8 ani. Medicul va observa poziția dinților permanenți pe arcade și va identifica posibilele anomalii dento-maxilare.
Este important de spus și că ortodonția nu este rezervată exclusiv copiilor. Dinții, atâta timp cât sunt sănătoși, pot fi reașezați la orice vârstă. Așadar, un adult nemulțumit de aspectul dinților săi se poate adresa fără reținere unui medic de specialitate.