Molari de minte cu probleme de erupție - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Molari de minte cu probleme de erupție

15/05/24 5:24 AM

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat măcar o dată în viață dureri la nivelul molarilor de minte. Deși aceștia sunt la fel de utili precum celelalte măsele și ar trebui să îi utilizăm la mestecat, modul în care erup cauzează deseori neplăceri.

În general, măselele de minte sunt semnul maturității și apar în jurul vârstei de 18 – 24 ani. Sunt ultimele care apar în cavitatea bucală și din cauza acestui lucru există niște riscuri asociate precum: inflamații ale gingiei, carii, dureri de la presiunea erupției etc. Iată care sunt cele mai frecvente probleme de erupție în cazul molarilor de minte.

Dureri și inflamații

Erupția molarilor de minte poate fi însoțită de dureri și inflamații în zona gingiilor. Acest lucru se datorează presiunii exercitate de molarul care încearcă să erupă în spațiul disponibil limitat. Placa bacteriană și tartrul se pot forma mult mai rapid și ușor în aceste zone.

Carii la molar sau la dintele vecin

Tocmai din cauza spațiului insuficient dintre dinți, igienizarea va fi aproape imposibilă, lucru care va duce cu timpul la formarea cariilor atât pe dinții vecini, cât inclusiv pe măseaua de minte, dacă cel puțin o porțiune din ea a ieșit la suprafață.

Din păcate, aceste probleme sunt rareori văzute într-un stadiu incipient, ci doar când pacientul începe să acuze dureri. Acest lucru înseamnă că o carie s-a mărit suficient de mult. Totodată și tratarea acestor carii este dificilă din cauza spațului îngust.

Risc de infecții

Dacă un molar de minte rămâne parțial îngropat în gingie este posibil să se inflameze țesutul gingival care îl acoperă generând pericoronarita molarului. Infecția poate provoca umflături, roșeață, durere și sensibilitate în zona afectată. În cazuri severe, pot apărea și alte simptome precum febră, dificultăți în deschiderea gurii și umflarea ganglionilor limfatici din zona gâtului.

Prevalența pericoronaritei este raportată să fie de 81% în grupa de vârstă 20-29 de ani. Starea generală de sănătate a pacientului nu este un factor predispunător, cu excepția infecției căilor respiratorii superioare, care precede apariția pericoronaritei în 43% din cazuri, conform datelor publicate în acest studiu.

Înghesuirea dinţilor frontali

Erupția molarilor de minte poate să împingă sau să modifice poziția celorlalți dinți din jurul lor. În cazul unor înghesuiri accentuate a dinților, medicul ortodont poate recomanda și extracţia acestor măsele în vedere alinierii corecte a dinților.

Chisturi și tumori

Dacă erupția problematică a unui molar nu este tratată se poate ajunge la cazuri în care țesutul din jurul molarilor se transformă în saci foliculari, plini cu lichid. Uneori, acești saci se pot mări devenind chisturi.

Un chist molar de minte poate fi detectat prin simptome precum durere, umflături în zona molarilor de minte, dificultate în deschiderea gurii sau senzație de presiune în jurul acestora. Diagnosticul precis și tratamentul adecvat sunt importante pentru a gestiona această afecțiune și pentru a preveni complicațiile grave, cum ar fi deteriorarea țesutului osos și leziunile nervilor.

Medicul stomatolog va recomanda extracția molarului de minte, dacă există o problemă care nu poate fi tratată pe termen lung și în siguranță totală pentru pacient, pentru a evita apariția complicațiilor.

quote

Articole recente Ada Dental

Retracția gingivală: cauze, simtome și tratamente

Zâmbetul tău îți poate spune mai multe decât crezi. Poate ai observat că...
vezi articolul

Posibilități și limite în tratamentul prin implanturi...

În ultimii ani, implanturile dentare au devenit una dintre cele mai...
vezi articolul

Implanturile dentare la pacienții cu diabet

Pacienții cu diabet se întreabă deseori dacă pot beneficia de tratamente cu...
vezi articolul