Măseaua de minte: ce este, când trebuie scoasă. Sfaturi despre recuperare
4/03/20 8:00 AM
Măseaua de minte, din păcate, nu ne oferă mai multă înțelepciune, conform tradiției populare, ci ne atenționează că trebuie să o tratăm cu seriozitate pentru a evita eventualele complicații. În trecut, acest ultim rând de măsele care apăreau erau utilizate pentru mâncăruri dure. Însă, în prezent, molarii de minte și-au pierdut funcția și nu mai au un rol în masticație.
Ce este măseaua de minte și când trebuie scoasă?
Măseaua de minte este ultima măsea din fiecare cadran al dentiției permanente, care apare de obicei în jurul vârstei de 17-25 de ani. Uneori, aceasta poate apărea mai devreme sau mai târziu, sau poate să nu apară deloc.
Deoarece această măsea apare ultima, uneori nu mai există suficient spațiu pentru a permite măselei de minte să iasă complet sau să se poziționeze corect. În aceste cazuri, maseaua de minte poate rămâne inclusă, adică rămâne sub gingie și nu are suficient spațiu să erupă. Această situație poate cauza dureri și inflamații, necesitând îndepărtarea ei. Măseaua de minte este de cele mai multe ori dificil de curățat și poate fi mai predispusă la carii și la alte probleme dentare.
Simptome când iese măseaua de minte
Pentru multe persoane, erupția măselei de minte este asimptomatică. Există însă și cazuri în care pacientul poate avea mai multe simptome, cum ar fi:
- înroșirea și umflarea gingiilor;
- sângerare gingivală sau sensibilitate a gingiilor în zona maselei de minte;
- febră, durere;
- masticație îngreunată;
- dureri care iradiază în molarul vecin, maxilar, ureche;
- dificultăți de deschidere completă a gurii.
Orice simptom descris mai sus ar trebui să te trimită la medicul dentist, dar este bine să nu aștepți prea mult, ci să faci controale frecvente, măcar la 3-4 luni. În orice caz, apariția unei inflamații gingivale sau chiar a unui disconfort la vorbire sau masticație ar trebui investigate la medicul dentist.
Ce probleme fac maselele de minte?
Carii
Deseori, apar in pozitii imposibil de igienizat. Din aceasta cauza, vor provoca leziuni carioase (carii) molarilor situati in apropiere – adica molarilor de 12 ani. Acestia sunt parte activa in masticatie si trebuie protejati.
Boala parondontala
Tot din cauza igienei precare, determina usor boala parondontala, care incepe cu inflamatii si sangerari gingivale. Continua cu asa numite pungi parondontale, buzunare in care intra bacteriile din cavitatea orala. Acestea vor infecta radacina dintelui.
Raman blocati in spatele molarilor de 12 ani
Pentru ca au radacini atipice, molarii de minte raman blocati in spatele molarilor de 12 ani. Apare durerea si tumefierea zonei (umflaturi). Situatia se numeste “incluzie”. Durerea dispare odata cu indepartarea maselei de minte.
Leziuni in obraz
Uneori, maselele de minte pot erupe aberant, spre partea interioara a obrazului. Nu au loc sa iasa in arcada si erup intr-o laterala. Apoi se acopera de mucoasa.
Miscarea obrazului pe maseau de minte face, de fapt, o leziune, care nu poate sa se vindece. La un moment dat, procesul natural de vindecare e depasit si apare un grad de vindecare – diskeratozic se numeste in stomatologie. Structura celulelor e modificata si pot aparea asa-numitele carcinoame, cancere ale tesutului moale din cavitatea orala.
Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie:
‘’Important de stiut! Chiar daca apar leziuni in tesuturile moi din cavitatea orala, odata indepartata maseaua de minte, acestea se vor vindeca normal’’.
Chisturi langa os
Din cauza maselei de minte, pot aparea chisturi in maxilar. Acestea genereaza distrugerea osului si a tuturor structurilor care il inconjoara – dinti, nervi, vase de sange.
Un studiu publicat în 2014 evaluat riscul de complicații postoperatorii în cazul extracției maselei de minte în funcție de poziția acesteia. Concluzia studiului a fost că maselele de minte care sunt poziționate orizontal sau cu un unghi de înclinare mai mare de 25 de grade prezintă un risc mai mare de complicații postoperatorii.
Ce presupune intervenția de extracție a măselei de minte?
Procedura dentară de extracție a măselei de minte nu este una complicată și nu implică riscuri – decât în unele cazuri rare. Este important de știut că întregul proces se va desfășura sub anestezie locală, ceea ce va face ca pacientul să nu simtă nicio durere.
În primă fază, se va realiza o incizie gingivală pentru a avea acces la dinte și os. Apoi, este îndepărtat osul care blochează rădacina dentară.
După această operațiune se poate trece la scoaterea efectivă a molarului, iar imediat după locul va fi curățat. În cazul în care incizia a fost mai mare se va coase rana. Se aplică apoi pansamentele necesare.
După extracția molarului de minte, pacientul va fi monitorizat pentru a se asigura că sângerarea și durerea sunt controlate și că nu apar complicații. Medicul va oferi și instrucțiuni postoperatorii, cum ar fi cum să îngrijești zona afectată și ce alimente să eviți în primele zile după intervenție.
Recuperarea după extracție
O extracție dentară, fie că vorbim de molarul de minte sau de un alt dinte, este un traumatism al acelei zone, prin urmare corpul va reacționa prin umflarea maxilarului și apariția durerilor. Aceste lucruri sunt normale.
Trebuie să știm că în primele 3-4 zile gura și obrajii se vor dezumfla, iar disconfortul se va estompa. Se recomandă să beți cât mai multă apă, pentru a ajuta procesul de vindecare.
În circa 7-10 zile, medicul dentist vă va chema pentru a scoate firele. Disconfortul sau tensiunea maxilarului se vor diminua în întregime în următoarea săptămână.
În primele 24 de ore nu se vor consuma alcool, băuturi carbogazoase, fierbinți sau cafea. Totodata, evită alimentele dure sau crocante: În primele câteva zile după extracția maselei de minte, evită alimentele tari, crocante sau picante, deoarece acestea pot irita zona afectată și pot duce la sângerări.
Concluzie
Toate datele din literatura de specialitate recomanda indepartarea maselelor de minte inainte sa faca infectii (carii si boala parodontala) si inainte ca dintii din vecinatate sa fie afectati.
Maseaua de minte se indeparteaza, sub anestezie, de catre medicul de chirurgie oro-maxilo-faciala.