Maseaua de minte - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Maseaua de minte

4/03/20 8:00 AM

De ce se scoate maseaua de minte?

Maseaua de minte genereaza patru tipuri de probleme, printre care boala parodontala, carii, leziuni in obraz si chisturi langa os. Trebuie scoasa inainte sa faca probleme. Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, ne da explicatiile:

Molarii de minte (maselele de minte) sunt situati dupa molarii de 12 ani si sunt reziduali. Adica nu au un rol in masticatie (in mestecarea alimentelor). Au fost folositi acum mii de ani, de catre stramosii nostri, dar, in evolutie, si-au pierdut utilitatea.
In stomatologie, maselele de minte se numesc: molarii nr. 18, 28, 38 si 48, spune dr. George Stuparu.

Ce probleme fac maselele de minte?

Carii
Deseori, apar in pozitii imposibil de igienizat. Din aceasta cauza, vor provoca leziuni carioase (carii) molarilor situati in apropiere – adica molarilor de 12 ani. Acestia sunt parte activa in masticatie si trebuie protejati.

Boala parondontala
Tot din cauza igienei precare, determina usor boala parondontala, care incepe cu inflamatii si sangerari gingivale. Continua cu asa numite pungi parondontale, buzunare in care intra bacteriile din cavitatea orala. Acestea vor infecta radacina dintelui.

Raman blocati in spatele molarilor de 12 ani
Pentru ca au radacini atipice, molarii de minte raman blocati in spatele molarilor de 12 ani. Apare durerea si tumefierea zonei (umflaturi). Situatia se numeste “incluzie”. Durerea dispare odata cu indepartarea maselei de minte.

Leziuni in obraz
Uneori, maselele de minte pot erupe aberant, spre partea interioara a obrazului. Nu au loc sa iasa in arcada si erup intr-o laterala. Apoi se acopera de mucoasa.
Miscarea obrazului pe maseau de minte face, de fapt, o leziune, care nu poate sa se vindece. La un moment dat, procesul natural de vindecare e depasit si apare un grad de vindecare – diskeratozic se numeste in stomatologie. Structura celulelor e modificata si pot aparea asa-numitele carcinoame, cancere ale tesutului moale din cavitatea orala.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie:
‘’Important de stiut! Chiar daca apar leziuni in tesuturile moi din cavitatea orala, odata indepartata maseaua de minte, acestea se vor vindeca normal’’.

Chisturi langa os
Din cauza maselei de minte, pot aparea chisturi in maxilar. Acestea genereaza distrugerea osului si a tuturor structurilor care il inconjoara – dinti, nervi, vase de sange.

Concluzie:
Toate datele din literatura de specialitate recomanda indepartarea maselelor de minte inainte sa faca infectii (carii si boala parodontala) si inainte ca dintii din vecinatate sa fie afectati.
Maseaua de minte se indeparteaza, sub anestezie, de catre medicul de chirurgie oro-maxilo-faciala.

quote

Articole recente Ada Dental

Ce este Programul de prevenție dentară S.M.I.L.E....

Preocuparea echipei Ada Dental pentru prevenirea...
vezi articolul

PreVino la ADA Dental Center: De ce să optezi pentru un...

Cei mai mulți adulți, dar și copii, manifestă o...
vezi articolul

De ce bebelușul are nevoie de îngrijirea specială a...

Știați că nou-născutul necesită o igienă orală...
vezi articolul

Program de profilaxie pentru femeile însărcinate și...

Mai puțină lume știe ori este conștientă de faptul...
vezi articolul