0723 071 014

Programări online

Maseaua de minte

De ce se scoate maseaua de minte?

Maseaua de minte genereaza patru tipuri de probleme, printre care boala parodontala, carii, leziuni in obraz si chisturi langa os. Trebuie scoasa inainte sa faca probleme. Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, ne da explicatiile:

Molarii de minte (maselele de minte) sunt situati dupa molarii de 12 ani si sunt reziduali. Adica nu au un rol in masticatie (in mestecarea alimentelor). Au fost folositi acum mii de ani, de catre stramosii nostri, dar, in evolutie, si-au pierdut utilitatea.
In stomatologie, maselele de minte se numesc: molarii nr. 18, 28, 38 si 48, spune dr. George Stuparu.

Ce probleme fac maselele de minte?

Carii
Deseori, apar in pozitii imposibil de igienizat. Din aceasta cauza, vor provoca leziuni carioase (carii) molarilor situati in apropiere – adica molarilor de 12 ani. Acestia sunt parte activa in masticatie si trebuie protejati.

Boala parondontala
Tot din cauza igienei precare, determina usor boala parondontala, care incepe cu inflamatii si sangerari gingivale. Continua cu asa numite pungi parondontale, buzunare in care intra bacteriile din cavitatea orala. Acestea vor infecta radacina dintelui.

Raman blocati in spatele molarilor de 12 ani
Pentru ca au radacini atipice, molarii de minte raman blocati in spatele molarilor de 12 ani. Apare durerea si tumefierea zonei (umflaturi). Situatia se numeste “incluzie”. Durerea dispare odata cu indepartarea maselei de minte.

Leziuni in obraz
Uneori, maselele de minte pot erupe aberant, spre partea interioara a obrazului. Nu au loc sa iasa in arcada si erup intr-o laterala. Apoi se acopera de mucoasa.
Miscarea obrazului pe maseau de minte face, de fapt, o leziune, care nu poate sa se vindece. La un moment dat, procesul natural de vindecare e depasit si apare un grad de vindecare – diskeratozic se numeste in stomatologie. Structura celulelor e modificata si pot aparea asa-numitele carcinoame, cancere ale tesutului moale din cavitatea orala.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie:
‘’Important de stiut! Chiar daca apar leziuni in tesuturile moi din cavitatea orala, odata indepartata maseaua de minte, acestea se vor vindeca normal’’.

Chisturi langa os
Din cauza maselei de minte, pot aparea chisturi in maxilar. Acestea genereaza distrugerea osului si a tuturor structurilor care il inconjoara – dinti, nervi, vase de sange.

Concluzie:
Toate datele din literatura de specialitate recomanda indepartarea maselelor de minte inainte sa faca infectii (carii si boala parodontala) si inainte ca dintii din vecinatate sa fie afectati.
Maseaua de minte se indeparteaza, sub anestezie, de catre medicul de chirurgie oro-maxilo-faciala.

Articole recente Ada Dental

De ce implant? Fortele din masticatie dau raspunsul...

Cand mestecati, apar cele mai mari forte in organismul uman. Se propaga in jos,...
vezi articolul

Tratamentul interdisciplinar in interventiile chirurgicale

“Chirurgia nu ajuta pacientul, daca acesta nu are un plan de tratament global....
vezi articolul

„Chirurgul si pacientul sunt parteneri. Ambii...

Dr. George Stuparu Medic chirurgie...
vezi articolul

Programare
Online

În urma efectuării unei programări, veți fi contactat pentru confirmare. Programarea, se consideră efectuată, numai dupa confirmarea telefonică.
Vă multumim!