Implant dentar: cât rezistă, care sunt etapele și ce avantaje ai
11/12/24 9:27 AM

Implantul dentar este cel mai utilizat dispozitiv medical stomatologic, cu o rezistență foarte bună, care ne ajută să înlocuim dinții cu probleme grave. De asemenea, dacă avem dinți lipsă, o procedură de implantologie este cea mai bună soluție pe termen lung.
Lipsa chiar și a unui singur dinte ne poate afecta vorbirea, aspectul fizic, precum și capacitatea de a mesteca. Mai mult decât atât, amânarea înlocuirii unui dinte pierdut poate avea consecințe serioase, care includ atrofia osoasă, precum și deplasarea altor dinți.
Ce este implantul dentar?
Este compus dintr-un șurub de titan sau alt material biocompatibil care este inserat chirurgical în osul maxilar sau mandibular. Acest șurub acționează ca o rădăcină artificială pentru dintele înlocuit și oferă o bază solidă pentru montarea unei coroane sau a unei punți dentare, în cazul în care vorbim de mai multe implanturi.
Pentru cele mai bune rezultate, intervenția de implant dentar se realizează în prezent pe baza unei planificări computerizate, prin care se crează o imagine tridimensională, complet personalizată, a viitoarei restaurări protetice.
La Ada Dental Center beneficiezi de o promoție în această perioadă la implanturile dentare INNO. Mai multe detalii poți vedea aici.
De ce este rezistent un implant dentar?
Chiar și în cazurile cu edentație totală (adică pacienți care și-au pierdut toți dinții) implanturile dentare au avut o rată de succes de peste 93-94%. Prin îngrijirea corespunzătoare a danturii se poate majora rezistența unui implant la o perioadă de peste 20 ani.
Cel mai important proces care contribuie la succesul unui implant dentar este osteointegrarea (fixarea și integrarea implantului în os). Mai exact, osul se reface în jurul spirelor unui implant șurub, realizând practic o bază solidă de fixare, complet naturală și funcțională.
De asemenea, un alt aspect care contribuie major la calitatea și rezistența implantului este implantologia ghidată, bazată pe tehnologia digitală. În cadrul clinicii stomatologice Ada Dental Center beneficiezi de soluții complete, fără durere, de implant dentar, chiar într-o singură zi.
În acest sens, conceptul ONE DAY IMPLANT, soluția optimă pentru realizarea implantului dentar cu încărcare protetică imediată, are la bază analiza CT-ului și a modelelor scanate și oferă prin intermediul software-ului R2GATE, planificarea tratamentului într-o singură etapă implanto-protetică.
Etapele procedurii de inserare a unui implant dentar
Prima etapă include consultarea, precum și realizarea de radiografii și tomografii (CT) pentru a determina starea de sănătate orala a pacientului, cât și dacă densitatea osoasă este suficientă. În cazul în care medicul consideră că rezistența osoasă este prea mică pentru un implant dentar, acesta va recomanda adiția de os.
Tot în această etapă premergătoare se pot realiza igienizări profesionale sau rezolvarea unor carii dentare, pentru a asigura un mediu curat în care se desfășoară intervenția.
Urmează apoi etapa chirurgicală, în care implantul dentar se inserează în osul maxilar sau mandibular. Se așteaptă apoi o perioadă de 2-6 luni pentru ca procesul de osteointegrare să fie complet.
Ultima etapă de integrare a implantului este cea protetică. Mai exact, se ia amprenta sau se scanează, în vederea realizării coroanei dentare și se stabilesc ultimele detalii despre aceasta (material, nuanță de alb etc.). În ultima vizită la stomatolog are loc cimentarea coroanei dentare și ajustarea ei dacă mai este nevoie.
Avantajele implantului dentar
Implantul dentar este proiectat să se integreze perfect cu zâmbetul pacientului, oferind un aspect și o senzație complet naturală. Nu se vor observa diferențe între restaurarea pe implant și dinții naturali.
Este o soluție conservatoare, care nu afectează dinții vecini, în comparație cu soluția clasică prin punte dentară.
Unul dintre avantajele majore ale implantului dentar este și capacitatea sa de a preveni resorbția osoasă, un proces frecvent care apare după pierderea unui dinte. Prin stimularea osului maxilar, implantul ajută la menținerea structurii faciale și a sănătății dentare.
Pe termen lung, implantul dentar previne pierderea de os și afectarea dinților învecinați, este extrem de durabil și, dacă este îngrijit corect, aveți toate șansele să vă bucurați de implantul dentar toată viața. Nu amânați înlocuirea unui dinte pierdut, deoarece tratamentul devine mai complex și mai costisitor.
Citește și: Implantologia digitalizată: avantaje, etape ale procedurii
Tehnicile PRP, PRF pentru accelerarea vindecării în tratamentele stomatologice
