Gingivoplastia: ce este, cui se adresează și cum se realizează această procedură laser
8/03/24 4:40 AM
Gingivoplastia este o procedură chirurgicală stomatologică ce are ca scop remodelarea țesutului gingival. Prin acest tratament se urmărește îmbunătățirea aspectului estetic al gingiilor sau corectarea anumitor probleme gingivale, cum ar fi pungile parodontale sau hiperplazia gingivală.
De exemplu, atunci când se optează pentru restaurări, precum fațetele dentare NO PREP, uneori este necesară și o intervenție de gingivoplastie pentru a recrea conturul gingival care încadrează dinții.
Gingivoplastia și gingivectomia
Atunci când discutăm despre gingivoplastie apare frecvent în discuție și termenul de gingivectomie. Chiar dacă ambele sunt două proceduri chirurgicale pentru țesutul gingival, există câteva diferențe importante între ele.
În primul rând, gingivoplastia are ca scop refacerea estetică a liniei gingivale față de coroana dintelui. Așadar, se realizează de obicei pentru a corecta anomalii gingivale minore, cum ar fi conturul neuniform al gingiilor sau prezența unor porțiuni excesive de țesut gingival.
Putem spune așadar că gingivoplastia, prin tehnologiile laser moderne, ne ajută să realizăm un contur gingival estetic și să îmbunătățim aspectul zâmbetului.
În schimb, gingivectomia este o procedură care implică îndepărtarea chirurgicală a excesului de țesut gingival, inclusiv a țesutului inflamat sau hiperplazic. În formele de gingivită avansată, hiperplazică (boala parodontală), cauzată de acumulări de bacterii și tartru sub marginea gingiei, care întrețin inflamația și formează „pungile parodontale false”, se indică tratamentul prin gingivectomie.
Cui se adresează gingivoplastia?
Gingivoplastia se adresează în principal persoanelor care doresc să-și îmbunătățească aspectul estetic al gingiilor sau să corecteze anumite anomalii gingivale minore. Aceasta poate fi o opțiune adecvată pentru persoanele cu următoarele probleme gingivale:
Gingivoplastia poate fi utilizată pentru a corecta orice inegalitate sau asimetrie în conturul gingival, oferind un aspect mai uniform și mai plăcut gingiilor.
Unele persoane pot prezenta exces de țesut gingival, care poate face ca gingiile să pară proeminente sau să acopere în exces dinții. Gingivoplastia poate elimina acest exces de țesut, arătând mai bine suprafața dinților și îmbunătățind proporțiile estetice ale zâmbetului.
Uneori gingiile se retrag expunând rădăcinile dinților și provocând sensibilitate dentară sau alte probleme estetice. În aceste cazuri, grefele de țesut conjunctiv și intervențiile muco-gingivale pot fi utilizate alături de gingivoplastie pentru a conferi simetrie contului gingival.
De asemenea, gingivoplastia poate fi parte a unui plan de tratament estetic mai larg, îmbunătățind armonia generală a zâmbetului și oferind rezultate estetice deosebite.
Etapele unei proceduri de gingivoplastie
Înainte de a realiza o procedură de gingivoplastie, medicul stomatolog îți va recomanda să realizezi un detartraj și un periaj profesional, pentru eliminarea completă a bacteriilor și tartrului din zonele din jurul dinților.
Deseori, gingivoplastia cu laser poate fi realizată fără anestezie, în funcție de intensitatea tratamentului și de sensibilitatea individuală a pacientului.
Medicul va utiliza un laser de tip diodă pentru a remodela țesutul gingival conform planului de tratament stabilit. Laserul este direcționat cu precizie către zona țintă, permițând o abordare controlată și confortabilă.
Laserul este utilizat pentru a îndepărta cu precizie excesul de țesut gingival sau pentru a contura gingiile într-o formă dorită. Acest proces implică vaporizarea țesutului gingival pentru a îmbunătăți conturul și aspectul estetic al gingiilor, urmată de biomodularea vindecării prin terapie fotodinamică pentru o recuperare rapidă.
Un avantaj major al tehnologiei laser este că aceasta are capacitatea de a coagula vasele de sânge și de a steriliza zona tratată în timp ce acționează, reducând astfel riscul de infecție și de sângerare excesivă.