Frenectomia la nou-născuți, copii și adulți: când este necesară și cum se realizează - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Frenectomia la nou-născuți, copii și adulți: când este necesară și cum se realizează

29/01/24 8:17 PM

Frenectomia este o procedură medicală minim invazivă prin care este redus sau eliminat un mic țesut (denumit fren lingual) ce unește partea inferioara a limbii cu podeaua gurii. Acest lucru este recomandat deoarece din cauza frenului mobilitatea limbii este limitată: de exemplu pot apărea probleme de vorbire sau de masticație.

Există, de asemenea, și fren bucal, iar acesta face referire la țesutul care leagă buza inferioară / superioară de gingie. În cazul în care el este prea scurt va afecta mișcarea buzei și poate provoca inclusiv deficiențe de vorbire sau de alimentație.

Frenectomia este recomandată la copii și chiar la nou-născuți, deoarece se pot preveni astfel problemele de alimentatie. În plus, la o vârstă fragedă, copilul se va vindeca mult mai repede și ușor. Procedura este una simplă, realizându-se atat chirurgical cât și cu laserul.

La Ada Dental Center beneficiezi de servicii stomatologice complete, inclusiv de proceduri de frenectomie. Punem accent pe prietenia și încrederea pe care le stabilim cu fiecare pacient în parte.

Ce probleme pot apărea dacă nu se intervine?

Chiar dacă la prima vedere frenul poate fi considerat inofensiv, el afectează în realitate mai multe aspecte, mai ales când copilul este mic. În primul rând, hrănirea și înghițirea pot fi perturbate, iar copilul se va obișnui cu un mod incorect de a mânca. Apoi, respirația va fi și ea îngreunată.

Frenul lingual afectează de asemenea și dezvoltarea limbajului, articularea cuvintelor. În plus, modul de igienizare a cavității bucale va avea și el de suferit.

Uneori, prezența unui fren bucal (între buza inferioară și gingie) prea strâns poate contribui la probleme ortodontice, cum ar fi diastemele (spații între dinți).

Când se recomandă intervenția de frenectomie?

Pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o dezvoltare corectă, atât estetică precum și funcțională, procedura de frenectomie este recomandată încă de la vârste fragede.

Alăptarea la sân poate fi și ea îngreunată daca nou-născutul are un fren lingual sau bucal. Prezența unei astfel de probleme se poate constata relativ ușor atunci când copilul înghite cu dificultate, nu poate ține suzeta în gură sau nu poate scoate limba afară.

Trebuie spus că intervenția de frenectomie poate fi efectuată și la adulți, atunci când aceștia au anumite probleme de vorbire sau de înghițire cauzate de fren. În unele cazuri, prezența unui fren tensionat poate contribui la probleme estetice, cum ar fi expunerea excesivă a gingiilor în timpul zâmbetului. O frenectomie poate fi efectuată pentru a remedia aceste aspecte.

Intervenție clasică sau cu laser?

Frenectomia se poate realiza atât clasic, cu un cauter sau bisturiu, ori prin intervenție cu laser, indiferent de vârsta pacientului.

În prezent varianta cea mai des utilizată este cea cu ajutorului laserului, deoarece intervenția este mult mai rapidă și eficientă. În primă fază se va realiza o anestezie locală. Apoi, laserul este direcționat către zona frenului, pentru a realiza tăieturile necesare. Laserul taie țesuturile și poate sigila în același timp vasele mici de sânge, reducând astfel riscul de sângerare.

Unul dintre avantajele utilizării laserului în frenectomie este controlul precis al direcției și intensității fasciculului de laser, ceea ce permite chirurgului să efectueze tăieturi exacte și să reducă leziunile țesuturilor sănătoase din jur. În plus, la intervenția cu laserul nu sunt necesare fire de sutură.

După procedură, pacientul va fi instruit cu privire la îngrijirea postoperatorie, inclusiv aspecte care țin de igiena orală și alte recomandări specifice pentru vindecare.

quote

Articole recente Ada Dental

Molari de minte cu probleme de erupție

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat măcar o dată în...
vezi articolul

Albirea dentară: tipuri de tratament pentru un zâmbet...

Un aspect estetic al danturii, cu dinți albi, sănătoși, oferă încredere și...
vezi articolul

Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat

Chistul dentar este o mică umflătură sau o cavitate umplută cu lichid,...
vezi articolul