Un zâmbet trebuie sa fie nu numai frumos,
dar și sănătos!
De aceea, orice dinte trebuie să aibă o structură interioară fără afecțiuni ale vaselor de sânge, nervilor sau ale canalelor, pentru a fi sănătos și puternic. Tratamentul endodontic ajută pacientul să își păstreze dinții naturali cât mai mult timp.
Ce este Endodonția?
Endodonția este o specialitate a stomatologiei care se ocupă cu morfologia, fiziologia, patologia și tratarea afecțiunilor pulpei dentare (nervi, vase de sânge și alte entități celulare) și a țesuturilor periradiculare.
Tratamentul endodontic se realizează, cel mai frecvent, atunci când un dinte a suferit un traumatism (accident) sau apar cariile dentare ce evoluează în timp și ajung la nivelul camerei pulpare, producând inflamație și infecție. Acest tratament constă în îndepărtarea filetelor nervoase și a vaselor de sânge inflamate / infectate din camera pulpară și din canalul radicular, ulterior realizându-se sterilizarea și obturarea canalelor. Toate acestea se realizează rapid, fără durere și cu un grad de succes ridicat.
Tratamentul de canal
Tratamentul de canal realizat corespunzător de către medic specialist și cu tehnologie avansată (instrumentar rotativ special, izolare cu diga, microscop, laser etc.) oferă viață lungă dintelui pe arcadă sau poate salva dinți care aparent erau recomandați pentru extracție.
Evoluția tehnologică și-a pus amprenta și asupra acestei ramuri a stomatologiei făcând astfel tratamentul endodontic unul mult mai predictibil (cu o șansă mai ridicată de succes).
Procedură simplă, nedureroasă
Tratament eficient, durabil
Restaurare similară dintelui natural
Protejează de bacterii dinții învecinați
Ce proceduri poate realiza un medic endodont?
Medicul dentist endodont este specializat în această ramură și se ocupă de diagnosticarea și tratarea cauzelor de durere apărute la nivelul pulpei dintelui. Datorită complexității tratamentelor, mai ales pentru cele realizate la microscop, medicii endodonți participă frevent la programe suplimentare de pregătire atât după finalizarea studiilor universitare, cât mai ales în timpul practicii propriu-zise.
De asemenea, acestia efectuează și alte intervenții dentare, inclusiv:
Retratament endodontic: Îndepărtează și înlocuiește materialele utilizate în tratarea unui canal radicular anterior care nu s-a vindecat corespunzător.
Chirurgie dentară de urgență: se poate implica în repararea leziunilor dentare complexe sau tratarea infecțiilor dentare severe.
Chirurgie endodontică: Chirurgie specializată, cum ar fi apicectomia (îndepărtarea capătului sau vârfului rădăcinii unui dinte).
Etapele tratamentului endodontic
Atunci cand o carie a evoluat mai mult si a ajuns la pulpa dintelui, se recomanda scoaterea nervului si realizarea unei obturatii de canal. Aceasta procedura include unele etape precum pregatirea canalului radicular, operatiune care se face cu o anestezie locala, astfel incat pacientul sa nu simta nimic.
Apoi, medicul endodont va utiliza diferite substante ce au ca rol de dezinfectie a canalului radicular, pregatind astfel dintele pentru obturatia propriu-zisa (sigilarea canalului). Un tratament edodontic poate fi realizat de regula in circa 1-2 ore, dar pot exista si cazuri mai complexe ce vor necesita mai multe sedinte.
IMPLEMENTARE ÎN ENDODONȚIE SUNT:
- Microscopul, instrumentul care face din tratamentul de canal unul mai sigur, oferind medicului o vizibilitate crescută;
- Radiografiile digitale, ce oferă imagini de înaltă acuratețe;
- Tomografia dentară, ce evidențiază precis numărul de canale, forma și direcția lor;
- Apexfinderul, un aparat digital ce indică precis vârful rădăcinii;
- Instrumentarul rotativ, ce sporește viteza de lucru, etc.
Apexfinder, un ajutor important al medicului endodont
Apexfinder-ul este un aparat despre care se poate spune că a revoluționat cu adevărat medicina dentară. Complicatele rădăcini ale dinților puteau fi observate până odinioară doar pe baza unor radiografii, iar un tratament pe rădăcini era deseori realizat chiar ”în orb”. Acest aparat reușește să măsoare absolut perfect lungimea de canal al unei rădăcini dentare, iar medicul va putea obtura canalul exact până la nivelul vârfului de canal.
După finalizarea tratamentului de canal, dintele trebuie să își recapete imediat funcțiile. Din acest motiv, el trebuie reabilitat pentru a ne asigura ca el are o viață cât mai îndelungată pe arcadele dentare.
Toate aceste tehnici fac ca tratamentele endodontice să asigure restaurări sănătoase și de lungă durată!
UN ZÂMBET TREBUIE SĂ FIE NU NUMAI FRUMOS, DAR ȘI SĂNĂTOS!