Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze frecvente, tratament - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze frecvente, tratament

15/10/24 5:49 AM

Pentru a fi sănătoși, dinții au nevoie de câteva minerale esențiale cum ar fi calciu, fosfor, fluor, precum și de magneziu. Dezechilibrul acestor minerale la femeile însărcinate și la copii produce modificări în compoziția smalțului având ca efect o demineralizare a dinților, ceea ce înseamnă că ei vor deveni mai sensibili la carii și își vor pierde din strălucire. Există numeroase cauze care pot conduce la fenomenul de demineralizare a dinților, atât la copii, cât și la adulți.

De ce apare demineralizarea dinților?

Dinții conțin aproximativ 96% minerale, iar calciul este principalul component. Smalțul dentar, care este stratul protector de la suprafața dintelui, are cea mai mare concentrație de calciu sub formă de hidroxiapatită, un compus format din calciu și fosfat. Această structură extrem de mineralizată face smalțul cel mai dur țesut din corpul uman.

La copii, demineralizarea dințior se produce în special din cauza alimentației pe care a avut-o mama în sarcină: o dietă lipsită de minerale, calciu, fosfor, vitamina D va contribui la o permeabilitate mai mare a smalțului.

De asemenea, factorii care pot amplifica demineralizarea dinților la copii sunt și cele legate de alimentație, mai ales dacă aceasta este bogată în dulciuri sau alimente acide.

În privința adulților, cauzele frecvente care duc la demineralizarea dinților sunt preponderent legate de obiceiurile nesănătoase și de o igienă deficitară a dinților. Fumatul și consumul de alcool pot reduce fluxul de salivă și pot accelera degradarea smalțului. De asemenea, băuturile carbogazoase, sucurile de fructe acide, dulciurile și alimentele bogate în zahăr favorizează formarea acidului în cavitatea bucală, care atacă smalțul dinților, potrivit studiilor.

În aceste cazuri remineralizarea dinților doar cu suplimente sau vitamina D (pentru a fixa calciul) nu au eficiență, fiind necesar tratamentul de specialitate la un cabinet stomatologic.

Cum ne dăm seama că dinții noștri se demineralizează?

Există câteva simptome clare pe care le putem asocia cu demineralizarea dinților. Este important ca orice astfel de semn să ne conducă la medicul dentist pentru a evita o afectare mai severă a smalțului.

Din cauza unui nivel scăzut de fluor pot apărea pete albe pe dinți, iar dacă acestea nu sunt tratate, vor căpăta o culoare mai închisă. Acesta este primul semn vizibil de lipsa a mineralelor în special la copii.

O sensibilitate la alimente sau băuturi reci sau calde poate indica și ea o demineralizare a dinților.

Din punct de vedere estetic, pe lângă petele albe care pot apărea în anumite zone, dinții își pierd din strălucire și încep să aibă nuanțe tot mai șterse. Mai mult decât atât, din punct de vedere funcțional, smalțul devine mai fragil și predispus la deteriorare. Din acest motiv, orice carie incipientă riscă să se mărească, bariera de protecție – smalțul – devenind din ce în ce mai vulnerabilă.

Ce se poate face pentru remineralizarea dinților

Dacă stadiul este unul incipient, procesul de demineralizare poate fi stopat sau chiar făcut reversibil, cu un impact cât mai mic asupra smalțului. O procedură care implică remineralizarea dinților se referă la creșterea concentrației de calciu și fosfor, pentru a întări smalțul superficial.

Iată ce tratamente se pot face în acest caz:

Fluorizarea – acest procedeu este minim invaziv, sigur și fără durere pentru pacient. Presupune administrarea unui gel sau lac pe suprafața dentară, cu rolul de a întări structura smațului dentar stimulând remineralizarea. Totodată, medicul stomatolog poate recomanda și o igienizare profesională înainte de procedura de fluorizare.

Sigilarea șanturilor si fosetelor dentare: Această metodă poate fi utilizată pentru a proteja dinții, în special se indică la nivelul molarilor permanenți pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și a-i proteja de atacurile acide.

Pe lângă tratamentele stomatologice, adăugarea alimentelor bogate în calciu și vitamina D (lactate, legume cu frunze verzi, ouă) și reducerea consumului de alimente și băuturi acide sau dulci contribuie la menținerea mineralelor în dinți.

Cum prevenim demineralizarea dinților la copii și adulți

Demineralizarea dinților la copii poate avea loc la vârste fragede. Deși predispozițiile genetice nu le putem schimba, există totuși câteva lucruri pe care le putem face ca părinți:

  • Arată-i tehnicile corecte de periaj și asigură-te că primește îngrijire dentară regulată;
  • Oferă-i copilului tău alimente sănătoase care conțin toți nutrienții necesari pentru remineralizare;
  • Convinge-l pe copil să se spele pe dinți imediat după o masă sau, mai ales, după dulciuri. Acest lucru va ajuta la menținerea gurii curate și la reducerea bacteriilor dăunătoare.

Pentru a preveni demineralizarea dinților in general, îți recomandăm aceste sfaturi:

Menține o igienă orală corectă: Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Fluorul ajută la întărirea smalțului și la prevenirea demineralizării.

Folosește ață dentară: Curăță spațiile dintre dinți cu ață dentară zilnic pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare.

Evită alimentele și băuturile acide sau bogate în zahăr: Sucurile carbogazoase, dulciurile și alimentele acide atacă smalțul dinților. Limitează consumul lor și bea apă după masă pentru a neutraliza acizii.

Consumă alimente bogate în calciu și fosfor: Lactatele, legumele verzi și nucile ajută la întărirea dinților, prin aportul de minerale esențiale.

Hidratează-te: Bea apă suficientă pentru a stimula producția de salivă, care ajută la curățarea dinților și la remineralizare.

quote

Articole recente Ada Dental

Bruxism: cauze, simptome, tratament. De ce scrâșnitul...

Fără să ne dăm seama, unele lucruri involuntare pe care le facem ne pot...
vezi articolul

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze...

Pentru a fi sănătoși, dinții au nevoie de câteva minerale esențiale cum ar...
vezi articolul

Frica de dentist sau dentofobia: ce soluții există...

Frica de dentist, denumită și dentofobie, este relativ comună și în rândul...
vezi articolul