De ce implant? Fortele din masticatie dau raspunsul biologic. - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

De ce implant? Fortele din masticatie dau raspunsul biologic.

26/03/20 8:00 AM

Cand mestecati, apar cele mai mari forte in organismul uman. Se propaga in jos, spre radacinile dentare, si in laterale. Si se impart pe arcada superioara si pe arcada inferioara. In lipsa unui dinte, fortele din masticatie devin agresive cu restul dintilor.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie

„Dintii naturali descarca asa numitii eruptori de forta, adica dintr-o forta de zeci de kilograme, care apare la o simpla muscatura, prin eruptorii de forta, un dinte natural va ajuge sa suporte doar cateva grame”.

E fizica pura. Si tot fizica pura ne spune ca, atunci cand lipseste un dinte, acesta trebuie inlocuit cu un implant. Cu un material din titan, care va lua locul radacinii dentare, peste care vine lucrarea protetica – dintele care se vede.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie: „In cazul unui implant, fortele aparute in masticatie sunt normale si raman echilibrate in toata cavitatea orala. In cazul unui dinte lipsa sau a mai multor dinti lipsa, fortele vor fi anapoda. Sufera alti dinti. Pana la deteriorarea totala”.

Ce e implantul dentar?

Implantul dentar este tratamentul prin care o radacina artificiala, realizata din titan, este inserata in os. Dupa interventia chirurgicala, organismul uman integreaza implantul – creeaza celule osoase, care il vor fixa perfect.

Deasupra implantului se pune un bont protetic
Si peste bontul protetic se ancoreaza o coroana dentara, o punte sau o proteza.

Cati dinti pot fi pusi pe implant?
Pe implant, pot fi pusi unul sau mai multi dinti. Implantul nu afecteaza integritatea dintilor invecinati.

Punte dentara vs. implant dentar

In cazul lipsei unei singur dinte sau a mai multor dinti, metoda veche de reconstructie se numeste puntea dentara. Adica se sfefuiesc dintii invecinati (stanga- drepta) si se construieste puntea dentara.

Aceasta metoda e invaziva. Pentru ca medicul deterioreaza doi dinti sanatosi – extrage nervii, obtureaza canalele si sflefuieste. Practic, stomatologul ia din structura dintelui.

Pe langa faptul ca puntea dentara presupune lezarea a doi dinti, ulterior e greu de igienizat corect. Iar acumularea placii dentare poate duce la probleme dentare in lant – printre care si boala parodontala.

Pe de alta parte, fata o radacina dentara fiziologica, dar si fata de implant, in cazul puntii dentare, oasele de sustine a dintilor – mandibula si maxilarul – pierd volum. Motivul tine tot de fizica si de forte. Mandibula si maxilarul nu mai au presiunea normala, care apare la masticatia corecta.

Implantul, asemenea dintilor naturali

Varianta ideala este implant plus coroane separate. Ofera pacientilor senzatia de dinte natural.

Deasupra implantului din titan, se pune o lucrare fixa, realizata in intregime cu ajutorul computerului (digital). Este exclusa astfel eroarea umana. Prin tehnica digitala CAD CAM, computerul construieste dintele. Adaptarea este mult mai buna fata la de adaptarea clasica, in laboratorul de tehnica dentara.

La adaptarea clasica a dintelui, se toarna un model si pot aparea plusuri si minusuri. Computerul le exclude. Pe implant, coroana dentara poate sa fie cimentata ori insurubata.

Dupa implant pot sa fac RMN?

RMN inseamna investigatia prin care se obtin imagini cu ajutorul unui magnet extrem de puternic (1,5 Tesla, 3 Tesla). De aceea, in timpul examinarii RMN nu va este permis sa purtati obiecte metalice. Stim ca magnetul atrage metalul.

O parte dintre pacienti isi pun intrebarea: „Odata ce am implant, pot sa mai fac RMN?”

Da. Este raspunsul. Fara probleme. Implanturile sunt realizate din titan, dintr-un material bio-compatibil, neferos, care nu creaza niciun fel de reactie de corp strain la nivelul organismului. Fiind neferos, nu poate sa atraga magnetul. Si permite aparatului RMN sa obtine imagini in deplina stare de siguranta.

quote

Articole recente Ada Dental

CAD/CAM, cea mai performantă tehnologie de...

Estetica dentară a devenit în ultima perioadă o ramură tot mai importantă a...
vezi articolul

Cele mai utilizate și eficiente implanturi dentare

Un implant dentar este un dispozitiv medical utilizat pentru a înlocui unul sau...
vezi articolul

Molari de minte cu probleme de erupție

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat măcar o dată în...
vezi articolul