Cum ne afectează fresh-urile, înghețata și băuturile carbogazoase sănătatea dentară - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Cum ne afectează fresh-urile, înghețata și băuturile carbogazoase sănătatea dentară

24/06/19 10:53 AM

Vara este anotimpul în care consumăm cu precădere fructe, legume, dar și înghețată și băuturi carbogazoase reci. Sunt mici plăceri care ne ajută să facem față temperaturilor crescute și să nebucurăm de zilele însorite. Însă medicul stomatolog Ada Epistatu avertizează că toate acestea, consumate în cantități excesive, au un efect nociv asupra sănătății orale și ne îndeamnă la moderație și la controlul stomatologic periodic pentru a preveni eventualele probleme ale danturii.

Băuturile carbogazoase cu gheață

Efect: “Băuturile carbogazoase au un nivel de aciditate foarte mare, cresc PH-ul gurii și aderența bacteriilor, conducând la formarea de placă bacteriană. Aceasta atacă suprafața smalțului și favorizează apariția cariilor. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți dacă adăugăm gheață deoarece variațiile de temperatură pot produce fisuri în smalț, precum și leziuni ale pulpei dentare, în special la acele persoane care au obiceiul de a sparge gheața între dinți. Mai mult decât atât, dacă pacienții au sensibilități dentare, băuturile reci pot mări sensibilitatea, precum și leziunea care o declanșează”, avertizează dr. Ada Epistatu, medic stomatolog și specialist în estetică dentară în cadrul Clinicii Ada Dental Center.

Sfat: Pentru a preveni toate aceste probleme, consumați cu moderație băuturile carbogazoase și nu uitați să vă spălați pe dinți după fiecare masă.

Fresh-urile și citricele

Efect: “Consumul de citrice și fresh-uri produce uzură dentară și pigmentează dinții mai mult decât o fac alte fructe, stimulând totodată și apariția plăcii bacteriene. Evitați să le consumați imediat după ce v-ați spălat pe dinți deoarece citricele pot provoca uzuri puternice și leziuni pe suprafețe mari ale dinților”, explică dr. Ada Epistatu.

Sfat: Folosiți un pai pentru a consuma fresh-urile, asfel încât să evitați contactul cu dinții. De asemenea, clătiți cavitatea orală după fiecare consum pentru a regla nivelul de aciditate al gurii.

Inghețata

Efect: “Pe lângă faptul că este foarte rece, înghețata este și dulce. Așadar, efectele sale nocive asupra danturii, sunt duble. Pe de o parte, o expune la acumularea de placă bacteriană și apariție a cariilor, iar pe de altă parte, la riscul de fisuri dentare. De asemenea, pot avea loc modificări pulpare, ce conduc la pierderea nervului dintelui. În plus, înghețata modernă conține coloranți, care pigmentează dinții, mai cu seamă dacă aceasta este consumată la ieșirile în oraș, când nu avem posibilitatea de a ne spăla pe dinți imediat”, explică dr. Ada Epistatu.

Sfat: Evitați să mușcați din înghețată deoarece acest lucru afectează smalțul dinților și poate conduce către apariția durerilor. De asemenea, încercați pe cât posibil să vă preparați înghețata acasă deoarece este mult mai sănătoasă, iar efectul nociv asupra danturii scade.

Berea și semințele

Efect: „Consumatorii de semințe ar trebui să știe că spartul semințelor între dinți este un obicei nesănătos, care produce leziuni grave. Dinții se uzează și se abrazează, iar pe marginea lor apar niște mici săpături, cu un aspect complet inestetic. Cojile de semințe pot leza gingiile și pot stimula bolile parodontale. În ceea ce privește berea, proprietățile sale pot fi benefice pentru organism, însă dacă o consumăm rece, efectul asupra danturii va fi același”, explică medicul stomatolog  Ada Epistatu.

Sfat: Încercați pe cât posibil să evitați consumul de semințe, iar dacă o faceți să optați pentru cele comercializate fără coajă. De asemenea, consumul de bere trebuie să fie moderat.
În final, medicul stomatolog Ada Epistatu ne sfătuiește să consumăm toate aceste produse în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate și ajută astfel la procesul de auto-curățare a gurii. De asemenea, sunt recomandate, în special în această perioadă, procedurile de stimulare a mineralizării smalțului, ce constau în detartraj, periaj dentar profesional și fluorizare, care cresc rezistența mecanică a smalțului.

Iar dacă plecați în vacanță, evitați consumul excesiv de alimente și băuturi carbogazoase, periați-vă dinții de fiecare dată când aveți ocazia și nu uitați să vă hidratați!

quote

Articole recente Ada Dental

Fațetele dentare: caracteristici și avantaje....

Un zâmbet perfect, pe care vi l-ați dorit mereu, este acum mult mai ușor de...
vezi articolul

Bruxism: cauze, simptome, tratament. De ce scrâșnitul...

Fără să ne dăm seama, unele lucruri involuntare pe care le facem ne pot...
vezi articolul

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze...

Pentru a fi sănătoși, dinții au nevoie de câteva minerale esențiale cum ar...
vezi articolul