Consumul glucidelor sănătoase, în prevenția cariilor la copii - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Consumul glucidelor sănătoase, în prevenția cariilor la copii

12/12/19 8:00 AM

Gustul copilăriei este cel ce ne înmoaie sufletul și nu putem uita clipele îmbietoare, în care așteptam acel ceva dulce fără de care ziua nu avea bucurie. Numai că de-a lungul generațiilor ideea de dulce s-a preschimbat din “natural” în “procesat” și a devenit un real pericol pentru sănătate, în special a celor mici. De ce? Întrucât dulciurile nocive sunt cele ce creează dependență, sunt cele ce induc dereglări în flora cavității bucale și în cea intestinală, sunt cele ce induc aciditate în organism, astfel că pe măsura înaintării în varstă, apar bolile cele mai de temut, care astăzi măresc procentul populației suferinde. Sănătatea organismului este influențată și de starea cavității bucale, care implică o dentiție corectă și o igienă corespunzătoare. Alegerea dulciurilor sănătoase, ce hrănesc în special creierul (care la copii este în permanentă dezvoltare), este esențială în calitatea Ph-ului cavității bucale, al salivei care începe digestia carbohidraților.

Dar cum ajutăm copiii în prețuirea dulciurilor sănătoase ? În primul rand, noi adulții trebuie să facem distincția. Dulciurile dezastruoase sunt cele ce folosesc primordial zahăr și făinuri rafinate, cât mai procesate, astfel încât produșii hrănitori și fibrele sunt aruncate, ramânând doar caloriile goale, care provoacă aciditate, duc inevitabil la distrugerea smalțului dinților și la apariția cariilor, la o digestie necorespunzătoare, apoi la obezitate.

Iată o catalogare a glucidelor nesănătoase:
• Produse de patiserie cu zahăr și făinuri rafinate (pateuri, ștrudele, saleuri și alte foietaje), ce folosesc grăsimi trans (margarine)
• Produse de cofetărie cu zahăr și făinuri rafinate, ce folosesc coloranți artificiali (bomboane, torturi, prăjituri, cozonaci, checuri…) prezentate într-o formă cât mai comercială, care să atragă în special copiii
• Produse de panificație cu făinuri rafinate și adaos de agenți de creștere și de afânători (tipuri de pâine albă, lipii, covrigi, saleuri…)
• Fructe confiate cu adaos de zahăr și uleiuri
• Cereale cu adaos de zahăr și uleiuri (sub formă de fulgi sau expandate)
• Băuturi carbogazoase cu zahăr și alți îndulcitori artificiali, cu coloranți sintetici

Acestea ar trebui evitate sau consumate ocazional, în cantități mici.

Dulciurile ce trebuie consumate în cantități normale, înainte de masă pentru ca se digeră primele și care nu creează dependență, hrănesc corespunzător și favorizează o bună floră microbiană sunt:
• Fructele, în special consumate crude, pentru a le absorbi mineralele, vitaminele cât și enzimele necesare procesului de digestie
• Fructele uscate sănătos, la cald în cuptor sau la rece în aer uscat
• Mierea naturală, de albine
• Îndulcitorii naturali, ca ștevia sau siropul (cu conținut scăzut de zahăr) de agave sau de arțar
• Gemurile fără zahăr (magiun de prune)
• Legumele dulci (în special cartofi dulci, sfecla de zahăr, păstârnac, dovleac placintar) fierte la abur pentru a rămâne cât mai mulți nutrienți nealterați
• Produsele de panificație din făinuri integrale
• Cerealele integrale crude, de tip fulgi, sau expandate, fără adaos de zahăr
• Produsele de cofetărie raw vegane (torturi, prăjituri, bomboane), care folosesc doar fructe, nuci, semințe, cereale integrale și unele legume dulci
• Băuturi naturale (sucuri, smoothie-uri) din fructe și legume crude, fără adaos de zahăr

Indiferent de tipologia lor, dulciurile favorizează înmulțirea rapidă a microorganismelor, de aceea imediat după consumarea lor, pentru îndepărtarea resturilor și pentru a evita apariția cariilor este necesară igienizarea corectă a gurii.

quote

Articole recente Ada Dental

Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat

Chistul dentar este o mică umflătură sau o cavitate umplută cu lichid,...
vezi articolul

Gingivoplastia: ce este, cui se adresează și cum se...

Gingivoplastia este o procedură chirurgicală stomatologică ce are ca scop...
vezi articolul

Biopsia glandelor salivare pentru diagnosticul...

Sindromul Sjogren este o afecţiune sistemică cronică, autoimună, care se...
vezi articolul