Conceptul de smile design (DSD) - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Conceptul de smile design (DSD)

28/01/19 10:39 AM

Ce înseamnă smile design?
Smile Design-ul prezintă o alta față a stomatologiei, mult mai umană, emoțională și artistică dar în același timp mult mai precisă și eficientă.
• Smile design este un concept relativ nou în stomatologie, digital, ce utilizează un program computerizat prin care se obține o simulare a zâmbetului ideal pe care o persoană ar dori să îl aibă. Este o experiență unică de reconturare facială și a zâmbetului ce ne schimbă viața! Designul se face folosind fotografii și imagini video ale feței pacientului și o amprentă digitală.

De ce imagini video?

• S-a demonstrat ca numai în înregistrările video poți obține toate trasăturile de mimică ale pacientului. Într-o poză surasul este limitat. În imagini video vedem vizibilitatea dinților în toate ipostazele: suras, râs, vorbit…

• Scanarea digitală înlocuiește acele amprentări incomode cu linguri pline de material care dau tot felul de senzații neplăcute. De asemenea, amprenta digitală dă informații mult mai precise asupra câmpului protetic. Ea ne ajută foarte mult în amprentarea finală pentru obținerea unor lucrări de mare precizie și adaptare.

• Ulterior, tot digital se realizează un mock-up(un model digital cu zâmbetul final) sau/și fațete provizorii pe care le probăm în gura pacientului. Astfel, pacientul își poate vede zâmbetul final înainte de începerea oricărui tratament.

• DSD reprezintă o nouă eră în stomatologie, o nouă perceptivă socială și rezultate predictibile.

Ce inseamnă mock-up sau altfel spus, care este efectul wow al mock-upului?

Mock-up este simularea zâmbetului final direct în cavitatea orală. Astfel, pacientul își poate vedea rezultatul final înainte de a începe orice fel de tratament. Atunci când știi cum vei arăta esti mult mai linistit și încrezător în tratamentele propuse(“Daca știi unde vrei să ajungi este ușor să ajungi acolo” -Peter Dawson). De asemenea, pacientul devine coautorul propriului zâmbet!  De ce? ,pentru că pe restaurarea provizorie el își poate da seama ce modificări își dorește iar acestea pot fi făcute pana la obținerea rezultatului final fără costuri suplimentare. Totodată, cu ajutorul mock-up pacientul poate întelege de ce sunt necesare anumite tratamente pentru atingerea zâmbetului ideal.  Simularea zâmbetului se face cu ajutorul unor fațete din compozit obținute CAD/CAM după modelul digital.

Ce alte avantaje mai oferă tehnologia smile design?

• GHIDUL CHIRURGICAL

• Smile design nu este doar un program care simulează zâmbete. DSD este un program complex folosit în chirurgie, ortodonție și implantologie.

• Plecând de la simularea zâmbetului, sunt programe care calculează cu precizie poziția implanturilor, în funcție și de oferta osoasă a pacientului astfel încât, ele sa fie aplicate și să ajute obținerea rezultatului final pe care îl dorim. Transferul din program a poziției implantului în gură se face cu ajutorul unui ghid digital chirurgical.

• În ortodonție DSD se folosește pentru acele gutiere de îndreptare a dinților numite aligner. Pacientul ce are nevoie de tratament orotdontic își poate vizualiza cu ajutorul programului rezultatul final și direcțiile de deplasare a dinților. Tot cu ajutoru lui se construiesc o serie de gutiere care purtate pe rand și într-o anumită ordine ajung să alinieze dinții.

• Tehnologia smile design devine astfel utilă atât pentru medic, cât și pentru pacient. Medicului îi oferă precizia de care are nevoie pentru a realiza fațetele cu exactitate, iar pacientul poate fi linistit ca zâmbetul său va arăta chiar așa cum și-a dorit.

Este necesară anestezierea pacientului atunci când are loc fațetarea?

• Da, este necesară deoarece atunci când se vor pune fațetele, unii dinți vor trebui să fie șlefuiți.

Smile design-ul este util doar pentru persoanele care vor să aibă un zâmbet perfect sau și pentru cele care au anumite afecțiuni?

• În principiu, la smile design apelează persoanele care vor sa aibă un zambet cat mai estetic, însa sunt și persoane care au probleme dentare, discromii, dinti rugosi sau afecțiuni ale smalțului, obturării și plombe. În toate aceste cazuri, fațetele dentare rezolvă aceste probleme, iar smile designul ajută pacientul, așa cum spuneam, să aibă un rezultat estetic pe placul său.

• DSD îl folosim pentru cei ce au nevoie de implanturi, de tratamente ortodontice.

De ce sfaturi trebuie să țină cont pacientii dupa fațetare?

• Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm, nu mai roadem oase, nu mai scoatem dopul de la sticla de bere cu dinții, alimentele dure trebuiesc consumate cu precauție și nu în ultimul rând reducerea consumului de dropsuri. Fațetele, ca și dinții normali vor avea nevoie de periaj și detartraj, deoarece placa bacteriană se va depune în continuare. Vizita la stomatolog este obligatorie chiar daca dinții sunt acoperiți de coroane sau fațete.

quote

Articole recente Ada Dental

CAD/CAM, cea mai performantă tehnologie de...

Estetica dentară a devenit în ultima perioadă o ramură tot mai importantă a...
vezi articolul

Cele mai utilizate și eficiente implanturi dentare

Un implant dentar este un dispozitiv medical utilizat pentru a înlocui unul sau...
vezi articolul

Molari de minte cu probleme de erupție

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat măcar o dată în...
vezi articolul