"Chirurgul si pacientul sunt parteneri. Ambii trebuie sa se tina de promisiune!" - interviu cu Dr. George Stuparu - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

„Chirurgul si pacientul sunt parteneri. Ambii trebuie sa se tina de promisiune!” – interviu cu Dr. George Stuparu

19/03/20 8:00 AM

Dr. George Stuparu

Medic chirurgie oro-maxilo-faciala si competenta in implantologie

Cand avem nevoie de un chirurg cu supraspecializarea dvs.?
Dr. George Stuparu: Cand vorbim despre cavitatea orala, nimeni nu are nevoie de chirurg. Toti pacientii vor dinti frumosi si functionali. Chirurgul vine sa ajute, atunci cand va lipsesc dinti si aveti nevoie de implanturi. Pe care vor fi pusi dinti ficsi.
Chirurgia nu ajuta pacientul, daca acesta nu are un plan de tratament global. Aceasta inseamna stomatologie interdisciplinara. Pacientul vine la un medic de stomatologie generala, care ii da un diagnostic si ii gandeste un plan global de tratament. Posibil, il trimite inainte si la alti specialisti. Spre exemplu, inainte de chirurg, puteti avea nevoie de medic endodont (trateaza canalele dentare), de medic ortodont (corecteaza pozitiile vicioase ale dintilor si ale muscaturii). Abia apoi de medic chirurg si, ulterior, de medic protetician (cel care va face lucrarea protetica – coroanele dentare).

Ce inseamna implantologie ghidata digital?
Dr. George Stuparu: Reconstructia tridimesionala a cavitatii orale, cu ajutorul computerului, permite medicului sa calculeze pozitia ideala a implanturilor. Un program digital reconstruieste cavitatea dvs. orala tridimensional. Cu imaginile 3D, pot sa calculez exact unde sa inserez implanturile. Totul e calculat si controlat inainte de etapa chirurgicala.
Pozitia ideala a implantului este cea in care fortele din masticatie, pe care le vor suporta toti dintii, sunt echilibrate. Practic, la fiecare masticatie, fortele se distribuie perfect in cavitatea orala. Apoi, pe o arcada, se pun cel putin 2 implanturi. Dar recomandarea este de 3, 4 implanturi. Intre doua implanturi, intre doua puncte, poti trage o linie, dar acesta va bascula (se va misca) sub fortele masticatorii. Daca puneti 3, 4 sau mai multe implanturi, sunt tot atatea puncte fixe de sprijin. Si nu vor mai fi forte de basculare, de miscare, ceea ce e bine!

De ce implant dupa ce pierdem un dinte?
Dr. George Stuparu: Cand pierdeti un dinte, ceilalti vor incerca sa compenseze pierderea. Adica se apleaca dreapta, stanga sau dintii de pe arcada superioara migreaza in jos ca sa acopere un deficit de pe arcada inferioara. Natura vrea sa acopere pierderea, pentru ca stie ca aceasta nu e buna! Noi doar trebuie sa facem ce ne spune biologia. Cand un dinte migreaza ca sa acopere o lipsa, apar probleme parondontale. Sunt zone greu de igienizat si se formeaza pungile parondontale (buzunare cu bacterii pe langa radacina dintelui), care vor duce la pierderea dintelui. Apoi ceilalti dinti vor suporta, in lipsa unui dinte, forte anormale. Care ii fac sa reziste mai putin in timp. Iar oasele de sustinere – mandibula si maxilarul – pierd volum osos. Si, pe langa implant, daca trece timpul, veti avea nevoie si de reconstructii osoase.

De ce fumatorii au riscuri mai mari in cazul chirurgiei orale?
Dr. George Stuparu: Gingia fumatorului se desface usor. In prima saptamana dupa interventie, totul arata bine, apoi se desface pur si simplu. Expune lucrarea chirurgicala – aditia osoasa, membrana osoasa. Intra saliva, bacterii, gudroane din fumul de tigara. Ne imaginam osul drept o structura poroasa, ca un burete care retentioneaza. Tendinta organismului e sa izoleze un focar si va izola toata gefa, pe care am lucrat-o noi. De aceea, fumatorii au nevoie de doua etape: aditie osoasa apoi implant. Mai intai, asteptam sa se vindece grefa de os, apoi facem implantul pe un teren vindecat si nu mai sunt aceleasi riscuri.

Cum e perceput de care organism un implant dentar la 30 si la 50 de ani?
Dr. George Stuparu: Pe masura ce trece vremea, se schimba structura osului si scade vascularizatia. Structura osului e direct legata de homeostazie – adica de nivelul de calciu, de potasiu din sange.
Ne mai intereseaza formula lipidica din singe. Depozitele de lipide se depun pe artere, in vasele care transporta sange oxigenat de la inima la tesuturi. Gingia e la capat de drum, cum spunem noi, aici sunt artere mici si apar mai putine probleme din cauza depunerilor de grasime din vase. Dar odata aparute, oriunde in organims, toate structurile acestuia sufera.
Da, ne intereseaza calciu, potasiu, formula lipidica (trigliceride, colesterol LDL), daca vom avea parte de chirurgie orala. Ne mai intereseaza glicemia. Pentru ca ne da indicatii despre posibilitatea pacientului de a se vindeca. Si ne mai intereseaza daca fumeaza ori nu. Fumatul e o boala, nu un viciu.
Asa ca noi, cand suntem pacienti, e bine sa intelegem ca biologia personala face parteneriat cu medicul chirurg. Suntem parteneri – eu imi fac treaba correct, ca sa aveti riscuri minime in timpul interventiei chirurgicale. Si dumneavoastra, cu o igiena buna, cu glicemia controlata, cu lipidele din sange controlate, veti avea rezultate excelente in cazul chirurgiei orale. Indiferent de varsta.

<Ne uitam la un dinte si la mediul in care sta acesta. Il folositi la vorbit, la mancat. Sta intr-un mediu umed si plin de bacterii. Din aceste motive, dupa ce scot un dinte, as vrea sa astep ca osul si gingia sa se vindece.>

Dupa ce extrageti un dinte, cat asteptati pana la implant?
Dr. George Stuparu: Ne uitam la un dinte si la mediul in care sta acesta. Il folositi la vorbit, la mancat. Sta intr-un mediu umed si plin de bacterii. Din aceste motive, dupa ce scot un dinte, as vrea sa astep ca osul si gingia sa se vindece.
Sa va dau un exemplu – scoatem un molar (o masea), care e mare. Are un diametru de 12 mm. Eu, chirurgul, voi pune un implant cu diametrul de 4,5 mm. Diferenta de 7 mm sa spunem, trebuie sa astupata cu materiale de aditie.
Se poate intampla ca in perioada vindecarii sa apara dificultati, daca pun implant imediat. Asa ca, normal biologic ar fi sa asteptati ca gingia sa se vindece. Se intampla in 4-6 saptamani. Si sa asteptati sa se vindece osul – se intampla in 3 luni. Dupa 3 luni, osul este bine vindecat si, cand voi pune un implant, nu vor fi probleme.

<Procesul de vindecare al implanturilor e similar cu procesul de vindecare al fracturilor.>

Cum se vindeca implantul?
Procesul de vindecare al implanturilor e similar cu procesul de vindecare al fracturilor. Mai intai, fac un orificiu in os, in care voi introduce implantul. Adica voi crea o lipsa de substanta in care voi introduce un surub (implantul) texturat, poros, cu spire.
In rana, vin celule osoase tinere, osteoblastele, care se aseaza pe suprafata implantului si il fixeaza in os. Se numeste osteointegrare – acceptare.

Ce asigura longevitatea implantului?
Odata pus un implant si integrat in os, deasupra va fi fixat un dinte. Longevitate adepinde de igiena pe care o aveti ulterior, de reviziile regulate la medic. Si, in conditii normale de igiena, poate rezista 25-30 de ani.

quote

Articole recente Ada Dental

Fațetele dentare: caracteristici și avantaje....

Un zâmbet perfect, pe care vi l-ați dorit mereu, este acum mult mai ușor de...
vezi articolul

Bruxism: cauze, simptome, tratament. De ce scrâșnitul...

Fără să ne dăm seama, unele lucruri involuntare pe care le facem ne pot...
vezi articolul

Demineralizarea dinților la copii și adulți: cauze...

Pentru a fi sănătoși, dinții au nevoie de câteva minerale esențiale cum ar...
vezi articolul