Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Ce este chistul dentar și cum poate fi acesta tratat

18/03/24 9:01 PM

Chistul dentar este o mică umflătură sau o cavitate umplută cu lichid, rezultată în urma unei infecții dentare. Chistul dentar este localizat de obicei la vârful rădăcinii și apare în cazul în care un dinte a suferit afectarea ireversibilă a pulpei sau în urma unui tratament de canal incomplet.

De cele mai multe ori pacienții nu își dau seama de problemă, deoarece chistul dentar nu doare până când acesta nu evoluează spre o infecție acută. Din fericire, medicul stomatolog poate identifica ușor un chist dentar cu ajutorul radiografiilor, acesta având de obicei o culoare mai închisă față de țesutul din jurul său.

Cum se declanșează chistul dentar?

Cauzele prin care apare un chist dentar pot fi multiple: complicații ale cariilor netratate, obturații de canal în care nu s-a realizat curățarea canalului foarte bine, suprasolicitarea dintelui în ocluzie prin forțe excesive.

Pentru a se proteja de infecția prezentă, organismul izolează printr-o capsulă (granulom) zona de țesut cu probleme. Aceasta este faza în care pacientul nu simte niciun fel de problemă. Cu trecerea timpului însă, granulomul crește în dimensiune (peste 6-7 mm) și se transformă în chist dentar. Netratarea lui poate duce la osteomielită sau flegmonul țesuturilor moi.

Simptomele chistului dentar

Unele chisturi dentare pot fi asimptomatice și pot fi descoperite în timpul unei consultații stomatologice de rutină sau în cadrul unei radiografii dentare. Cu toate acestea, în cazurile în care chistul dentar cauzează simptome, acestea pot include:

Una dintre cele mai comune simptome este durerea localizată în zona dinților sau a maxilarului/mandibulei afectate de chist. Durerea poate fi constantă sau intermitentă și poate deveni mai severă în timp.

Un chist dentar poate determina umflarea țesuturilor moi din jurul dinților afectați sau a zonei maxilarului/mandibulei. Umflăturile pot fi observate sau pot fi simțite ca o senzație de presiune în zona respectivă.

Dinții sau gingiile din apropierea chistului pot deveni sensibile la presiune, cum ar fi la mușcătura sau la periajul dinților. De asemenea, poate fi prezentă și roșeața și umflarea gingiei.

Tratamentele disponibile

În funcție de amploarea chistului dentar, precum și de cauzele care au condus la apariția lui, medicul stomatolog va decide planul de tratament. Tratamentul uzual este cel endodontic la microscop sub izolare, se curăță conținutul canalului radicular, se spală cu soluții antiseptice și se sigilează prin obturația de canal, eliminând bacteriile și favorizând astfel vindecarea defectului osos.

Pentru reducerea rapidă a încărcăturii microbiene la nivelul chistului, în canalul radicular se poate aplica lumina laser ce are capacitatea să dezintegreze bacteriile și să curețe interiorul rădăcinii dentare.

Printre avantajele utilizării microscopului și laserului menționăm: controlul de precizie pentru a viza și a trata zona afectată, minimizând afectarea țesuturilor sănătoase din jur; coagulare mai rapidă a vaselor de sânge; grad foarte redus de disconfort pentru pacient, în comparație cu anumite proceduri chirurgicale clasice.

Tratamentul chirurgical este reprezentat de operația de rezecție apicală sau în formele avansate de chistectomie. Rezecția apicală reprezintă o intervenție chirurgicală restrânsă prin care se îndepărtează vârful rădăcinii afectate și chistul din jurul acesteia. Se sigilează rădăcina cu un material biocompatibil și se protejează zona cu o membrană resorbabilă pentru a susține vindecarea osoasă.

În cazul în care chistul a evoluat și s-a mărit intersectând rădăcinile a 2-3 dinți, se poate ajunge și la chistectomie, o procedură chirurgicală prin care se realizează incizia și îndepărtarea unui chist.

Chistectomia este recomandată atunci când un chist devine mare, provoacă disconfort sau durere, este asociat cu infecții recurente sau prezintă riscul de complicații. Decizia de a efectua o chistectomie este luată de către medicul specialist în funcție de evaluarea clinică și radiologică a chistului.

Citește și: Tehnicile PRP, PRF pentru accelerarea vindecării în tratamentele stomatologice

 

quote

Articole recente Ada Dental

Ce sunt incrustațiile Inlay Onlay și cum poți avea o...

Incrustațiile Inlay și Onlay sunt lucrări dentare de înaltă precizie,...
vezi articolul

Tratament cu laser în parodontoză: procedură modernă,...

Tratamentul cu laser în parodontoza este o metodă modernă utilizată pentru a...
vezi articolul

Implantologia digitalizată: avantaje, etape ale procedurii

Implantologia digitalizată este o ramură avansată a stomatologiei care...
vezi articolul