CAD/CAM, cea mai performantă tehnologie de reconstrucție dentară - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

CAD/CAM, cea mai performantă tehnologie de reconstrucție dentară

2/07/24 11:42 AM

Estetica dentară a devenit în ultima perioadă o ramură tot mai importantă a stomatologiei, mai ales în contextul în care pacienții își doresc servicii performante de reconstrucție dentară.

Pentru a răspunde acestor cerințe, clinica Ada Dental Center folosește tehnologii de ultimă generație în stomatologia digitală, iar o componentă importantă a acestora este reprezentată de CAD/CAM.

Cele mai importante două atribute pe care le regăsim la tehnologia CAD/CAM sunt precizia și rapiditatea în procesul de realizare a pieselor protetice (punte dentară, coroană, fațetă, încrustație sau pivot).

Ce reprezintă CAD/CAM?

CAD (Computer-Aided Design) implică utilizarea software-ului de proiectare asistată de calculator pentru a crea modele digitale precise ale restaurărilor dentare. Acest proces începe de obicei cu scanarea intraorală a cavității bucale a pacientului, utilizând un scanner 3D. Imaginea digitală obținută este utilizată apoi pentru a proiecta restaurarea dentară în software-ul CAD.

  • Precizie: Modelele digitale sunt extrem de precise, asigurând o potrivire exactă a restaurărilor;
  • Personalizare: Fiecare restaurare este personalizată pentru a se potrivi perfect cu anatomia pacientului;
  • Eficiență: Procesul de proiectare este mult mai rapid decât metodele tradiționale.

Pe de altă parte, CAM (Computer-Aided Manufacturing) implică utilizarea software-ului pentru a controla echipamentele de fabricare a restaurărilor dentare, cum ar fi frezele sau imprimantele 3D. După ce designul-ul digital al lucrării este finalizat în software-ul CAD, acesta este transmis unui dispozitiv CAM pentru fabricare.

Există și aici câteva avantaje clare. În primul rând restaurările pot fi fabricate într-un timp mult mai scurt decât prin metodele tradiționale. Apoi, materialele utilizate și precizia echipamentelor CAM asigură o calitate superioară a restaurărilor. Și, nu în ultimul rând, restaurările pot fi reproduse cu precizie în cazul în care sunt necesare ajustări sau refaceri.

Avantajele tehnologiei CAD/CAM

Pe lângă rapiditatea și calitatea lucrărilor, tehnologia CAD/CAM aduce un cumul de beneficii atât pentru profesioniștii din stomatologie, cât mai ales pentru pacienți.

În primul rând, putem spune că aproape nu este nevoie de timp de recuperare. Pacientul își poate relua activitatea obișnuită imediat după intervenție.

Disconfortul creat de amprenta de mulaj este eliminat. Un scanner intraoral 3D este utilizat pentru a captura imagini detaliate ale dinților și structurilor orale ale pacientului. Orice eroare umană este de asemenea evitată.

Se utilizează materiale de înaltă calitate, cu un accent pus atât pe funcționalitate, cât și pe estetică. Împreună cu pacientul, medicul alege materialul potrivit pentru restaurare, cum ar fi ceramică, compozit sau zirconiu. Iar la final, restaurarea fabricată este supusă unor procese de finisare pentru a asigura o suprafață netedă și estetică.

Utilizarea combinată a tehnologiilor CAD și CAM în stomatologie a revoluționat modul în care sunt realizate restaurările dentare, aducând numeroase beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru stomatologi. Procesul devine mai confortabil pentru pacienți, deoarece necesită mai puține vizite, iar stomatologii pot oferi soluții de restaurare de înaltă calitate cu eficiență crescută.

Pentru a oferi soluții complete, integrate pentru un design perfect echilibrat între estetică și funcționalitate echipa Ada Dental Center folosește conceptul de Digital Smile Design ce cuprinde toate etapele clinice și tehnice de la înregistrarea informațiilor pana la restaurarea finală.

quote

Articole recente Ada Dental

CAD/CAM, cea mai performantă tehnologie de...

Estetica dentară a devenit în ultima perioadă o ramură tot mai importantă a...
vezi articolul

Cele mai utilizate și eficiente implanturi dentare

Un implant dentar este un dispozitiv medical utilizat pentru a înlocui unul sau...
vezi articolul

Molari de minte cu probleme de erupție

Aproape că nu există persoană care să nu fi experimentat măcar o dată în...
vezi articolul