0723 071 014

Programări online

Aditia osoasa (grefa osoasa)

Odata ce va pierdeti un dinte, osul in care acesta sta sufera. Suferinta inseamna ca pierdeti volum osos. Apare resorbia verticala (pierderea inaltimii) si resorbtia orizontala (pierderea grosimii).
Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie:
Maxilarul este compus din doua oase, sudate in timpul procesului de dezvoltare embrionara: maxila propriu-zisa si osul incisiv. Maxilarul superior contine cavitatea nazala, iar de-o parte si de alta se gasesc sinusurile maxilare.

“Mandibula sau maxilarul inferior isi modifica de putine ori structura, pentru ca are, prin constructie, os dens, cortical”, spune dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie. Madibula contine in profunzime un canal de calibru, prin care trece nervul alveolar inferior.

Cum incepe tratamentul?
Pacientul face un CT (Computer Tomograf) care da informatii despre structura osoasa, pe care apoi chirurgul stie sa o aprecieze.
Investigatia imagistica nu da insa informatii despre vascularizatia zonei.
Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie: .

De ce se pierde osul?
“Functia creaza organul” – este principiul dupa care functioneaza orgasnimul uman. Osul in care sunt inserati dintii e solicitat chiar de prezenta dintilor. Prin masticatie, e mentinut in stare normala. Cand pierdeti un dinte, osul incepe sa isi piarda din volum, pentru ca nu mai are stimulii normali dati de radacina dentara.
Radacinile dentare naturale, dar si implanturile dentare stimuleaza osul, iar acesta isi pastreaza volumul.

Cum se face aditia osoasa?

Aditia osoasa cu os propriu:
Sub anestezie, se recolteaza os din aceeasi zona in care va fi inserat implantul. Os natural se poate lua de peste tot din cavitatea orala, dar se prefera aceeasi zona anatomica cu cea in care va fi inserat implantul.
Aditia osoasa cu os artificial:
Osul artificial vine sub forma de pulbere, in recipiente sterile. Se combina cu factori de crestere recoltati din sangele pacientului. Metoda de numest PRF.
Aditia osoasa si implantul se pot face in aceeasi sedinta, daca pacientul este in conditie biologica optima.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie.

„Pacientilor fumatori prefer sa le fac aditie osoasa si implanturi in doua etape. In primul rand, pentru ca gingia nu e vascularizata bine. Gingia fumatorului se desface usor. In prima saptamana dupa interventie, totul arata bine, apoi se desface pur si simplu.
Expune lucrarea chirurgicala – aditia osoasa, membrana osoasa. Intra saliva, bacterii, gudroane din fumul de tigara. Ne imaginam osul drept o structura poroasa, ca un burete care retentioneaza. Tendinta organismului e sa izoleze un focar si va izola toata gefa, pe care am lucrat-o noi.
De aceea, fumatorii au nevoi de doua etape: aditie osoasa apoi implant. Mai intai asteptam sa se vindece grefa de os, apoi facem implantul pe un teren vindecat si nu mai sunt aceleasi riscuri”.

Dupa aditia ososa si implantul dentar, cu ajutorul computerul, se creaza coroanele dentare. Procesul este ghidat digital.

Articole recente Ada Dental

De ce implant? Fortele din masticatie dau raspunsul...

Cand mestecati, apar cele mai mari forte in organismul uman. Se propaga in jos,...
vezi articolul

Tratamentul interdisciplinar in interventiile chirurgicale

“Chirurgia nu ajuta pacientul, daca acesta nu are un plan de tratament global....
vezi articolul

„Chirurgul si pacientul sunt parteneri. Ambii...

Dr. George Stuparu Medic chirurgie...
vezi articolul

Programare
Online

În urma efectuării unei programări, veți fi contactat pentru confirmare. Programarea, se consideră efectuată, numai dupa confirmarea telefonică.
Vă multumim!