Aditia osoasa (grefa osoasa) - Ada Dental Center

0723 071 014

Programări online

PROGRAMARE ONLINE 0723.071.014

Aditia osoasa (grefa osoasa)

12/03/20 8:00 AM

Odata ce va pierdeti un dinte, osul in care acesta sta sufera. Suferinta inseamna ca pierdeti volum osos. Apare resorbia verticala (pierderea inaltimii) si resorbtia orizontala (pierderea grosimii).

Ce înseamnă adiția de os?

Adiția de os este procedura chirurgicală prin care medicul dentist mărește volumul de os în locul în care va fi inserat implantul dentar. Se poate efectua prin adăugarea de os recoltat direct de la pacient sau prin intermediul unui material de substituție.

Această metodă este cea mai sigură pentru a vă putea bucura de un implant durabil. Pacienții cu afecțiuni paradontale avansate se pot confrunta cu riscul pierderii dinților și a substratului osos, prin urmare,  în cazul lor, adiția de os este o măsură necesară.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie:
Maxilarul este compus din doua oase, sudate in timpul procesului de dezvoltare embrionara: maxila propriu-zisa si osul incisiv. Maxilarul superior contine cavitatea nazala, iar de-o parte si de alta se gasesc sinusurile maxilare.

“Mandibula sau maxilarul inferior isi modifica de putine ori structura, pentru ca are, prin constructie, os dens, cortical”, spune dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie. Madibula contine in profunzime un canal de calibru, prin care trece nervul alveolar inferior.

Cum incepe tratamentul?

Pacientul face un CT (Computer Tomograf) care dă informații despre structura osoasă, pe care apoi chirurgul poate să o analizeze. Investigația imagistică oferă informații despre înălțimea, lățimea osului disponibil precum și densitatea acestuia, astfel încât se poate planifica foarte precis intervenția chirurgicală.

De ce se pierde osul? Principalele cauze ale atrofiei osoase

“Funcția creează organul” – este principiul după care funcționează organismul uman. Osul în care sunt inserați dinții e solicitat chiar de prezența dinților. Prin masticație, e menținut în stare normală. Când pierdeți un dinte, osul începe să își piardă din volum, pentru că nu mai are stimulii normali dați de rădăcina dentară, potrivit Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-facială, competență în implantologie.

Rădăcinile dentare naturale, dar și implanturile dentare stimulează osul, iar acesta își păstrează volumul.

Cauzele principale care pot duce la atrofia osoasă sunt: traumatismele, extracții dentare, boala paradontală, tumori maxilare și chisturi, infecții. Orice pierdere de volum a osului maxilar trebuie investigată de către medicul dentist și adusă la cunoștința pacientului.

“Functia creaza organul” – este principiul dupa care functioneaza orgasnimul uman. Osul in care sunt inserati dintii e solicitat chiar de prezenta dintilor. Prin masticatie, e mentinut in stare normala. Cand pierdeti un dinte, osul incepe sa isi piarda din volum, pentru ca nu mai are stimulii normali dati de radacina dentara.
Radacinile dentare naturale, dar si implanturile dentare stimuleaza osul, iar acesta isi pastreaza volumul.

Cum se face aditia osoasa?

Aditia osoasa cu os propriu:
Sub anestezie, se recolteaza os din aceeasi zona in care va fi inserat implantul. Os natural se poate lua de peste tot din cavitatea orala, dar se prefera aceeasi zona anatomica cu cea in care va fi inserat implantul.

Aditia osoasa cu os artificial:
Osul artificial vine sub forma de pulbere, in recipiente sterile. Se combina cu factori de crestere recoltati din sangele pacientului. Metoda de numest PRF.
Aditia osoasa si implantul se pot face in aceeasi sedinta, daca pacientul este in conditie biologica optima.

Adiția de os și fumatul:

„Pacienților fumători prefer să le fac adiție osoasă și implanturi în două etape. În primul rând, pentru că gingia nu e vascularizată bine. Gingia fumătorului se desface ușor. În prima săptămână după intervenție, totul arată bine, apoi se desface pur și simplu.

Expune lucrarea chirurgicală – adiția osoasă, membrana osoasă. Intră salivă, bacterii, gudroane din fumul de țigară. Ne imaginăm osul drept o structură poroasă, ca un burete care retenționează. Tendința organismului e să izoleze un focar și va izola toată grefa, pe care am lucrat-o noi.

De aceea, fumătorii au nevoie de două etape: adiție osoasă apoi implant. Mai întâi așteptăm să se vindece grefa de os, apoi facem implantul pe un teren vindecat și nu mai sunt aceleași riscuri”.

După adiția ososă și implantul dentar, cu ajutorul planificării computerizate, se crează coroanele dentare. Întreg procesul este ghidat digital.

Dr. George Stuparu, medic de chirurgie oro-maxilo-faciala, competenta in implantologie.

Recuperare după adiție de os

Recuperarea după o adiție de os este rapidă, dacă sunt respectate indicațiile medicului dentist. Există câteva sfaturi generale care se pot urma în acest caz.

De exemplu, după procedura de adiție de os putem aplica niște comprese reci, timp de o zi, pentru reducerea umflăturii. Masticația va fi evitată în zona respectivă precum și clătirea gurii cu putere în primele zile după intervenție.

Este necesar să nu consumăm alcool, tutun sau băuturi carbogazoase în primele 24 ore de la intervenția de adiție de os.

quote

Articole recente Ada Dental

Ce sunt incrustațiile Inlay Onlay și cum poți avea o...

Incrustațiile Inlay și Onlay sunt lucrări dentare de înaltă precizie,...
vezi articolul

Tratament cu laser în parodontoză: procedură modernă,...

Tratamentul cu laser în parodontoza este o metodă modernă utilizată pentru a...
vezi articolul

Implantologia digitalizată: avantaje, etape ale procedurii

Implantologia digitalizată este o ramură avansată a stomatologiei care...
vezi articolul