Articole Ada dental

Sigilarea dentara pentru preventia cariilor la copii

Cu totii ne dorim un zambet sanatos si stralucitor pentru copiii nostri. Insa cariile isi fac aparitia chiar si atunci cand avem grija ca cei mici sa isi perieze dintisorii, sa foloseasca ata dentara si apa de gura.

Explicatia este simpla: suprafata ocluzala a dintilor contine santuri si fosete unde nu se poate ajunge cu periuta de dinti, lasandu-le cariilor teren liber pentru depunerea placii bacteriene.

In aceste conditii, sigilarea dentara este o metoda moderna, usoara si nedureroasa de preventie a cariilor dentare, despre care vom afla mai multe informatii din interviul cu Dr. Andreea Ratiu – medic dentist in cadrul clinicii Ada Dental Center.

Ce este sigilarea dentara?

Sigilarea dentara este o procedura stomatologica prin care se acopera santurile si fosetele dintilor de lapte sau ale dintilor definitivi (maselute, molari si premolari) cu un strat fin de compozit pe fetele ocluzale (fetele pe care se manaca), cu scopul de a preveni formarea cariilor.

Izolarea in acest fel a suprafetei dentare va impiedica astfel retentia mare de alimente ce nu pot fi indepartate prin periaj simplu, permitand astfel o autocuratare si curatare buna a danturii.

Care sunt etapele sigilarii dentare?

  • Curatarea profesionala a dintelui: suprafata dintelui va fi curatata profesional de catre medicul dentist pentru indepartarea placii bacteriene prin periaj professional.

  • Aplicarea bondingului: pe suprafata dintelui se aplica un adeziv sau o pasta de lipire.

  • Aplicarea sigilantului: folosind un instrument special, cu varf de unica folosinta, se acopera toate santurile dintelui cu compozitul de sigilare.

  • Polimerizarea sigilantului: dupa 10 – 15 secunde de la aplicare, sigilantul se intareste cu lampa de polimerizare.

  • Reevaluarea pacientului: o data la 6 luni, este de preferat ca sigiliarea sa fie verificata de medicul stomatolog.

Ce materiale se folosesc pentru sigilarea dentara?

Materialele folosite sunt compozite speciale, fluide, in nuante de roz, verde, albastru, astfel incat rezultatul final sa fie cat mai atractiv si placut pentru copii dar sa si permita observarea atenta a integritatii sigilarii in timp.

Cui se adreseaza sigilarea dentara?

Sigilarea se adreseaza atat copiilor foarte mici, cu dinti de lapte, cat si copiilor pana in adolescenta. Conditia primordiala pentru folosirea sigilarii dentare este ca pe dinte sa nu existe nici cel mai mic semn de carii. De aceea, la adulti sigilarea dentara este posibila doar in conditiile in care si-au facut sigilare de mici, de la prima eruptie a dintilor definitivi (in jurul varstei de 6 ani).

Exista efecte secundare?

In 99,9% nu exista efecte secundare, insa aplicarea sigilantului peste smaltul demineralizat implica un oarecare risc de aparitie a cariei secundare (sub sigilare), care se poate dezvolta o buna perioada de timp fara a putea fi observata clinic.

Cat timp dureaza o sigilare dentara?

Sigilarea dentara dureaza intre 2 si 3 ani, perioada in care pacientul trebuie sa se prezinte la control o data la 6 luni pentru ca medicul dentist sa verifice starea sigilantului. Stratul de sigilant fiind foarte subtire, este predispus fisurarii, motiv pentru care dentistul trebuie sa se asigure ca sigilarea functioneaza in conditii optime.

Cum ne ingrijim dantura dupa sigilarea dentara?

Dupa sigilare dantura trebuie ingrijita in mod normal, cu perierea manuala sau electrica a dintilor de cel putin doua ori pe zi, folosirea atei dentare, a apei de gura si a dusului bucal.

Parintii ar trebui sa aiba in continuare grija de igiena bucala a celor mici si sa ii invete sa se iginizeze in mod corect. In cazul adolescentului, acesta trebuie sa isi mentina si sa isi imbunatateasca continuu tehnicile de igienizare.

In situatia in care dupa sigilare nu se continua curatarea bucala, pacientul risca sa faca in continuare carii pe celelalte suprafete dentare expuse+. Important este sa intelegem ca sigilarea dentara ne usureaza curatarea si ne ofera o protectie in masura in care mentinem o igiena corecta a dintilor.

Cu cat reducem sansele aparitie cariei dentare daca apelam la sigilare?

In conditii de igienizare normala, putem reduce cu 100% aparitia cariilor.

Sigilarea dentara doare?

Sigilarea dentara nu doare absolute deloc si nu foloseste freze sau alte instrumente care in general ii sperie pe cei mici. Este o procedura stomatologica simpla si nedureroasa, usor de acceptat de catre copii.

Programare
Online

In urma efectuarii unei programari, veti fi contactat
pentru confirmare. Programarea, se considera
efectuata, numai dupa confirmarea telefonica.
Va multumim!